SR har en tydlig, partisk ställning i abortfrågan

Av | december 21, 2023

SR skriver att det utförs 400 olagliga aborter på Malta varje år, alltså i det katolska landet som har Europas restriktivaste abortlagar.

Vad är problemet?

Jag har aldrig någonsin sett SR publicera en text som handlar om ett land som vill förbjuda abort, samtidigt som man bara lyfter fram abortmotståndare som oemotsagda får prata om hur hemskt abort är.

Vad skulle gjorts bättre?

Ge abortmotståndare en plattform också, istället för att behandla abort som om det vore någon sorts universell sanning som ska drivas igenom i alla länder.

Fundera på följande

Vad tänker du på när du hör ordet partisk? Tänker du på hur någon säger att en parti är bättre än en annat, eller tänker du på hur någon säger att vissa värderingar är bättre än andra?

Jag frågade Marie Nilsson Boij på SR

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag såg din artikel om abort på Malta:

https://sverigesradio.se/artikel/400-olagliga-aborter-per-ar-trots-europas-hardaste-lagar

Jag har aldrig sett SR publicera en artikel om abort där abortmotståndare oemotsagda får berätta hur hemskt abort är. Detta trots att SR ska vara opartiska och inte ta ställning. Om det finns en artikel på sr.se där abortmotståndare får tala oemotsagda får du gärna länka den.

Min fråga är, baserat på din artikel, varför du inte pratade med abortmotståndare på Malta? Det är ni journalister som väljer ingångsvinkel till alla artiklar, vilka som ska intervjuas och vilka frågor som ska ställas. Det ger er makten att forma budskap som levereras till läsaren.

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Marie Nilsson Boij valde att inte svara.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/400-olagliga-aborter-per-ar-trots-europas-hardaste-lagar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.