SR glömmer att nämna varför herrarnas Champions League får mycket mer pengar än damernas

Av | mars 24, 2024

SR skriver om damlaget BK Häckens framgångar i Champions League, och passar då på att nämna de mikroskopiska prispengarna damerna får jämfört med herrarna.

Vad är problemet?

Båda public service-bolagen (UR räknar jag inte som nyhetsförmedlare) har under många år drivit en tydlig feministisk linje, samt alltid använt sig av jämställdhetsdefinitionen som baseras på lika resultat (och aldrig någonsin lika förutsättningar). Jag vet att det är tjatigt när jag tar upp samma problem dag efter dag, men det är också för att visa hur ofta vinklingen sker hos SVT och SR.

I dagens artikel hos SR nämner man inte att herrarnas Champions League drar många fler tittare, och därmed genererar mycket mer pengar. Istället presenterar man det som en ojämställd grej, alltså något negativt (inte bokstavligt, men om man läser mellan raderna).

Vad skulle gjorts bättre?

Här hade SR kunnat jämföra antalet tittare mellan damer och herrar, för att sedan kolla om herrarnas tittarsiffror faktiskt motiverar den enorma skillnaden i prispengar.

Fundera på följande

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: feminism och jämställdhet är det enskilda område där man märker av klart mest vinkling hos public service. Frågan är om dessa journalister ens förstår att det är möjligt att inte vara feminist, eller att definiera jämställdhet baserat på lika förutsättningar.

Jag frågade Sigge Sanner på SR

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 16:11 idag säger du att damernas prispengar i Champions League är småpengar i jämförelse med herrarnas. Men du nämner inte skillnaden i popularitet och tittarsiffror, alltså vilken sida som drar in mest pengar. Istället verkar du, som i princip alla andra på public service, definiera jämställdhet baserat på lika resultat (och inte på lika förutsättningar). Jag har två frågor:

1) Varför jämförde du inte tittarsiffror och popularitet mellan damer och herrar, och sedan kollade om siffrorna motiverade den enorma skillnaden i prispengar?
2) Varför begränsar du dig bara till kön som faktor när det gäller prispengar? Varför inte jämföra olika sporter också, och uppmärksamma att exempelvis vattenpolo genererar betydligt mindre pengar än fotboll (av en anledning!)?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Sigge Sanner valde att inte svara.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/hackens-miljonregn-en-brakdel-av-herrarnas-prispengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.