Selektivt urval kanske framför allt är lätt att se om man följer SVT under en längre tid

Av | januari 9, 2023

Idag skriver SVT om en skribent från Björbo som skrivit 100 erotiska noveller.

Vad är problemet?

SVT har naturligtvis lyckas hitta en person som har ord som ”feministisk” och ”inkluderande” som ledord. En person som främst skriver erotiska noveller riktade åt kvinnor. Problemet med det här att SVTs selektiva urval lyser igenom ganska starkt. För naturligtvis hade de aldrig lyft fram en författare som riktade in sig på vita, medelålders män.

Men för den läsare som bara ser dagens artikel och inget annat, framstår kanske inga problem. Det selektiva urvalet kan man nämligen bara lägga märke till om man följer SVT under lång tid. Det är först då mönstren visar sig. Och det är i ett sådant sammanhang som man ser att de gärna lyfter fram feministiska budskap, och ignorerar eller gömmer undan motsatsen.

Vad skulle gjorts bättre?

Mer variation i urvalet. Sluta att ensidigt fokusera på feminism och börja lyfta fram motsatsen lika mycket.

Fundera på följande

Direkt när jag såg den här artikeln, och att den handlade om erotiska noveller, tänkte jag ”ja, nu får vi säkert höra om normbrytning, feminism och inkluderande perspektiv”. Och det här säger jag inte för att skryta, utan för att påtala hur pinsamt förutsägbara SVT är. Hur överraskad skulle du bli om SVT skulle lyfta fram klassisk manlighet eller antifeminism?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/backolars-johan-hermansson-fran-bjorbo-har-skrivit-100-erotiska-noveller

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.