”Ekonomiskt våld” är ett idiotiskt begrepp, och SVT använder det

Av | januari 10, 2023

SVT skriver ett par artiklar om ”ekonomiskt våld” i nära relationer, alltså då mannen hotar kvinnan till att exempelvis ta lån och dra på sig skulder.

Vad är problemet?

SVT är långt ifrån ensamma om att använda det här begreppet, men det gör det inte bättre. För våld handlar om fysik, alltså då man slår någon på käften. Ju mer ordet våld missbrukas i helt andra sammanhang som faktiskt inte har med våld att göra, desto högre är risken att ordet till slut tappar sitt värde. Detta har skett med ordet rasism då det inte bara har missbrukats flitigt, utan även använts på sätt som inte har ett dugg med rasism att göra, bara för att användaren försöker utnyttja ordets laddning (till exempel det lika idiotiska begreppet ”åldersrasism”).

Vad skulle gjorts bättre?

I det här fallet handlar det om våldshot. Det vill säga att mannen hotar med våld om inte kvinnan tar lån i sitt namn.

Fundera på följande

Du har säkert hört begreppet ”psykiskt våld” också, vilket egentligen är manipulering, mobbning och hjärntvätt. Det vill säga att man kan bryta ned en människans mentala hälsa tills hon inte tror att hon är värd något. Men det har fortfarande ingenting med våld att göra. Däremot kan hot om våld alltid förekomma, men våldet sker först då slagen eller sparkarna utdelas.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/emma-fran-halland-utsattes-for-ekonomiskt-vald-i-nara-relation-av-sin-partner
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/tre-fragor-om-ekonomiskt-vald-i-nara-relationer

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.