Expressen överraskar, men är samtidigt fortfarande vinklade

Av | januari 9, 2023

Expressen skriver en artikel om fansens reaktioner efter att DC har publicerat en ny serie där Jokern från Batman blir gravid och föder barn.

Vad är problemet?

Först ska det sägas att det är överraskande att Expressens artikel främst för fram kritiken mot DCs serie. Serien är nämligen en del av det högern kallar ”woke”-rörelsen, och vanligtvis brukar svensk media inte lyfta fram kritik mot den.

Istället uppstår ett annat problem, nämligen vinklingen till kritikernas fördel. Visst finns det ett par röster i slutet av artikeln som inte förstår vad som är så farligt, men den absoluta merparten av artikeln ägnas till kritikerna. Det gör att Expressen ger den ouppmärksamme läsaren intrycket av att serien är något dåligt, istället för att låta läsaren själv ta ställning till det.

Vad skulle gjorts bättre?

Så svårt är det inte att balansera artiklar. När någonting väcker intresse och uppmärksamhet bör media representera båda sidor lika mycket, utan att få en sida att framstå som bättre eller mer ”rätt” än den andra.

Fundera på följande

Att lyfta fram tweets eller folks reaktioner är ett vanligt inslag i media. När det händer ska du alltid kolla på vilka reaktioner som presenteras som ”normala” eller i majoritet. Det är alltid journalisterna som sitter och väljer ut vilka som ska få synas, eftersom de vill att du ska få ett visst intryck av det du läser.

Källa: https://www.expressen.se/noje/fansens-forvirring-jokern-ar-gravid/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.