Selektivt urval hus SVT och Samhällsnytt

Av | maj 30, 2020

En svart tjej som får ett rasistisk glåpord mot sig, eller en svensk tjej som blir kallad hora och får en spark i ryggen. Vilken nyhet ska media välja?

Selektivt urval

Om du precis som mig läser både traditionell och ”alternativ” media vet du säkert att det är ganska stor skillnad på vad de båda grupperna väljer att rapportera om. Public service väljer ofta nyheter där invandrare eller minoriteter är offer, medan Samhällsnytt och annan ”alternativmedia” ofta väljer nyheter där svenskar är offer. Dagens artiklar är bara ett exempel på detta.

Selektivt urval påverkas av journalisterna och deras personliga värderingar och ideologier. Ingen kan vara 100 procent objektiv (dagens journalister försöker dock inte ens) och när man ska välja en nyhet går man ofta på det ämne man är intresserad av, eller det budskap man vill föra fram till sina läsare. Ingen har tid att skriva om alla händelser i samhället, och det är därför selektivt urval har betydelse.

SVT väljer att inte skriva om händelsen med 12-åriga Tuvaliee, och Samhällsnytt väljer att inte skriva om händelsen med den svarta tjejen på bussen.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/anna-blev-inlast-pa-bussen-och-rasistiskt-pahoppad
Källa: https://samnytt.se/gang-stenade-12-ariga-tuvaliee-i-problemomrade-skulle-knulla-mig-och-min-mamma/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.