Expressens USA-expert Frida Stranne ljuger

Av | maj 31, 2020

Frida Stranne på Expressen skriver att USAs president Donald Trump uppmuntrar till våld mot protesterande amerikaner.

Vad är problemet?

Stranne skriver ”Av hans ivriga och aggressiva twittrande att döma – där han både hotat Twitter, uppmuntrat till våld mot protesterande amerikaner och använt gamla rasistiska uttryck från en polischef i Miami under 1960-talet – liksom han eldat på konspirationsteorier om ’Obamagate’, är det tydligt att han ser en möjlighet att vinna på alla konfliktytor snarare än försöka mana till lugn och samarbete.

Det är en lögn. Det Trump skrev var ”When the looting starts, the shooting starts.” Det vill säga, när folk börjar plundra och ägna sig åt skadegörelse kommer polisen använda våld för att slå tillbaka. Att plundra, slå sönder butiker och bränna bilar är inte samma sak som att protestera.

Dessutom kallar Expressen Strannes tolkningar och åsikter för ”nyheter”, eftersom artikeln kategoriseras som en nyhet (och inte en ledarsida eller en debattartikel). Det är ingen ”nyhet” hur en journalist tolkar en eller flera händelser, det är opinionsbildning.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta ljug och sluta kalla opinionsbildning för nyheter.

Vad kan du som medborgare göra?

Var alltid misstänksam när du läser journalisters tolkningar och åsikter om något. De är nämligen väldigt ofta färgade av journalistens personliga ideologi. Se dessutom upp när det som kallas för nyheter egentligen inte är det.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/usa-experten-darfor-sker-upploppen-i-usa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.