Se hur vinklat SVT och Samhällsnytt skriver om invandrare

Av | april 26, 2020

SVT skriver ett snyftreportage om invandraren Ali Hayder, och Samhällsnytt skriver ett negativt reportage om imamer som vill trotsa coronakarantän.

Vad är problemet?

Dessa två artiklar ska inte ses som isolerade händelser, utan som två i raden av väldigt många andra som liknar dem. SVT skildrar gärna invandrare som sköter sig och försöker få folk att tycka synd om dem. Samhällsnytt skildrar gärna invandrare som missköter sig och försöker få folk att tycka illa om dem. Dessa medier är varandras motpoler när det gäller invandringsfrågan, men hur blir det med oss läsare? Vad är verkligheten?

Jo, verkligheten är naturligtvis att det finns invandrare som sköter sig och det finns dem som missköter sig. Men för att få den helhetsbilden måste man läsa både vänsterliberala och högerkonservativa medier. Detta på grund av att varje enskild media är så fruktansvärt vinklad när det gäller invandringsfrågan. Vill du få en realistisk bild via media om hur invandrare i Sverige sköter sig ska du alltså läsa både SVT och Samhällsnytt. Det borde inte behövas.

Vad skulle gjorts bättre?

Om medierna inte var så besatta med att få folk att tycka på ett visst sätt (opinionsbildning) skulle de skriva om både positiva och negativa saker som invandrarna gör. Det lönar sig inte att försöka gömma undan någon av sidorna, för då framstår man lika vinklad som SVT och Samhällsnytt.

Källa: https://www.svt.se/sport/kampsport/ali-hayder-karate
Källa: https://samnytt.se/imamer-manar-till-trots-mot-coronakarantan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.