Samhällsnytt publicerar artikel som bara är menad att göra folk upprörda

Av | februari 11, 2021

En afghansk migrant har publicerat en video på TikTok där hon hånar svenska skattebetalare, medan hon själv säger att hon snart sparat ihop till en bil med hjälp av bidrag (skattepengar). Hon pratar inte på svenska, men Samhällsnytt skriver att de fått allting översatt.

Vad är problemet?

För det första, vad är det för nyhetsvärde i detta? Jag får intrycket att Samhällsnytt valt ut den här ”nyheten” för att röra upp känslor och göra folk förbannade. Man driver som bekant narrativet att invandrare från vissa delar av världen bara kommer hit och lever på bidrag, och så hittar man en video som ger en vatten på sin kvarn.

Vad skulle gjorts bättre?

Publicera nyheter, inte videoklipp från enstaka individer som bara är menade att piska upp hat. Det hade varit skillnad om en invandrare brutit mot en lag, men det är inte fallet här.

Fundera på följande

Representerar tjejen i videon en majoritet av afghanska migranter? Skulle Samhällsnytt rapporterat om en migrant som gjorde precis tvärtom också, som jobbade och betalade skatt? Vad känner du när du läser artikeln?

Källa: https://samnytt.se/har-hanar-afghansk-migrant-skattebetalare-vi-far-betalt-nar-ni-jobbar-er-sonder/

En reaktion på “Samhällsnytt publicerar artikel som bara är menad att göra folk upprörda

  1. NN

    Instämmer! Det här är nästan lika illa som Expressens eller Trolljägarnas hembesök. En möjlig skillnad är att kvinnan som Samnytt rapporterar om själv har publicerat sig i bild och med syfte att nå ut med ett budskap som är avsett att påverka.

    När medier så konsekvent lyfter fram gruppen invandrare som offer (traditionella medier) eller förövare (alternativa medier) så förstärker man främst konfirmeringsbiasen hos sina egna läsare.

    Massmedier bör istället publicera nyheter som hjälper medborgarna att förstå helheten så att de kan fatta bättre beslut när de verkar i samhället. Att belysa enskilda individers tillkortakommanden har sällan nyhetsvärde.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.