Så här lätt kan media använda dina känslor för att påverka dina åsikter

Av | oktober 10, 2020

Esbjörn, som är 83 år gammal, och Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare, befinner sig i en konflikt om en fastighetsaffär. Expressen rapporterar, dock inte särskilt sakligt.

Vad är problemet?

Sättet Expressen beskriver hela situationen på är utan tvekan till Esbjörns fördel, och väldigt mycket är känslobaserat. Fakta är att både Esbjörn och Busch har skrivit under ett köpeavtal, och då kan man inte bara ångra sig hur som helst, utan får ta ansvar för sin handling. Eller ska vi introducera nya regler där kontrakt kan rivas upp om ena parten gråter tillräckligt mycket över något han ångrar? Ska en åldersgräns introduceras där folk som är tillräckligt gamla får rätt att riva upp avtal som de skrivit under? Och vad ska i så fall åldern sättas till?

Expressen har utan tvekan haft avsikten att göra Esbjörn till offer, och måla ut Busch som hänsynslös. Att Kristdemokraternas främsta väljare än äldre gör såklart att effekten blir än större. Expressen försöker också att få Busch att backa från att genomföra affären, och Busch tar ett steg tillbaka eftersom hon vet vilken effekt en sådan här artikel får på folk som inte kan tänka själva (tyvärr väldigt många). Så här mycket makt har media över politiker. Politikerna vet att folks uppfattning om dem till stor del styrs av det som står i media.

Vad skulle gjorts bättre?

Låt inte känslorna styra rapporteringen. Det är Esbjörn som gjort fel, som skrivit under och sedan ångrat sig. Då ska inte Expressen skapa en artikel vars enda syfte är att demonisera Ebba Busch.

Vad kan du som medborgare göra?

Sålla bort gråt, ont i hjärtat och andra känslofaktorer, och kolla istället vad som är fakta. I det här fallet, vem har gjort fel? Det lättaste sättet att manipulera människor är att angripa deras känslor.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/bostad/ebba-buschs-hot-dra-esbjorn-83-till-domstol-hjartat-haller-pa-att-brista/

2 reaktion på “Så här lätt kan media använda dina känslor för att påverka dina åsikter

 1. John

  Mäklaren Theo Dietz verkar ju vara inblandad i affären. En mäklare skall vara opartisk enligt lag och sörja för att säljaren får ett rättvist pris. Taxeringsvärdet 3 495 000 och försäljningspriset 3 900 000 känns ytterst märkligt på en kraftigt stigande fastighetsmarknad. Vi får se var det landar. Det verkar ju helt klart som att Ebba var på väg att göra en fantastisk bra affär och en gammal man var på väg att bli grovt lurad.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Teoretiskt kan det naturligtvis vara så att priset är till Busch fördel, men om det är så, och att det beror på att de känner varandra, är än så länge bara spekulationer. Men bra att du tillför fler perspektiv!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.