Varför ska det vara så svårt för media att bara publicera en undersökning utan kommentarer?

Av | oktober 9, 2020

Nyligen presenterades den nationella trygghetsundersökningen för 2020, och där framgår det att den upplevda oron för brottslighet ökar från 43 till 47 procent. Det framgår också att förtroendet för polisen har ökat från 42 till 54 %. Både SVT och Fria Tider rapporterar.

Vad är problemet?

Om vi börjar med Fria Tider så har de plockat bort delen om att förtroendet för polisen ökar (den delen syns i SVTs artikel). Varför kan man spekulera om, men om jag dömer utifrån min erfarenhet av att läsa Fria Tider, så vill de inte publicera något positivt i sammanhanget. Men det är en spekulation.

I övrigt håller båda artiklarna en saklig och bra ton med fokus på fakta. Däremot har SVT publicerat en till artikel som ska förklara för alla som inte kan tänka själva, varför rädslan att utsättas ökar bland unga män. Här bjuds kriminologen Anita Heber in som förklarar dels självklarheter (det är större sannolikhet att bli orolig för brott som ofta drabbar den grupp man tillhör) och dels säger att det är skillnad på faktisk brottslighet och människors oro. Detta kan alla självtänkande individer klura ut på egen hand.

Lite misstänksam blir jag dock mot Heber då hon ger exempel på homosexuella och minoriteter som offer för hatbrott, men inte nämner något om svenskar. Och i samband med den ökade oron hos unga män nämner hon ingenting om förnedringsrån heller. Det kan naturligtvis vara en tillfällighet, men offernarrativet (som fokuserar på kvinnor och minoriteter) och hennes budskap att samhället inte alls är otryggare idag låter misstänkt likt det narrativ som vänsterliberaler ofta använder. Men återigen är det spekulationer från min sida.

Vad skulle gjorts bättre?

Fria Tider borde ha inkluderat det ökade förtroendet för polisen, istället för att som de nu gjorde plocka bort en viktig del av undersökningen. SVT å sin sida kanske skulle prova att bara presentera faktan (siffrorna i undersökningen) istället för att bjuda in gäster som berättar för läsaren hur han ska uppfatta allting.

Vad kan du som medborgare göra?

Fokusera på siffrorna/faktan och låt dig inte påverkas av diverse experter, då deras tolkningar ofta baseras lika mycket på deras egen ideologi som på forskning. Och glöm inte att vara misstänksam mot medier som plockar bort viktiga delar av en undersökning.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/okad-oro-att-utsattas-for-brott
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-darfor-okar-radslan-bland-unga-man
Källa: https://www.friatider.se/rekordmanga-uppger-att-de-utsatts-hot-ran-eller-misshandel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.