Så här går det när man inte ifrågasätter folks känslor

Av | november 23, 2020

Vad är personer som identifierar sig som ”icke-binära”? Jo, det är folk som låter sina känslor styra vilket kön de tillhör, om de ens tillhör något alls. Vad är ”genderfluid”? Folk vars känslor skiftar från en månad till en annan. Expressen verkar ta detta seriöst (liksom många andra i dagens samhälle).

Vad är problemet?

Ingen kan stoppa en individ från att känna sig hur han vill. Men när denna individ börjar kräva att folk i hans omgivning eller till och med hela samhällen ska respektera hans känslor blir det problem. Könsidentitet är starkt kopplat till självupplevda känslor. Könsdysfori likaså. Känslor kan variera med tiden. Just nu handlar debatten mycket om kön, men vad händer när folk börjar låta känslorna styra hur gamla de är? Vad händer när 40-åringen helt plötsligt identifierar sig (känner sig) som en 25-åring? Ska han få nytt pass om han kan bifoga ett läkarintyg där läkaren skriver att han har en kropp som en 25-åring?

Expressen ifrågasätter inte detta fenomen någonting, utan behandlar det som allmänt vedertagen fakta. Trots att det alltså baseras på känslor, som är allt annat än fakta.

Vad skulle gjorts bättre?

Expressen borde åtminstone ha ifrågasatt dessa termer, eftersom det råder delade meningar huruvida de existerar eller inte. En del av forskningen idag är ideologiskt polariserad, och detta är ett exempel. Media har en normaliserande kraft, och borde ta sitt ansvar genom att påpeka att det finns olika syn på huruvida ”icke-binära” existerar eller inte.

Vad kan du som medborgare göra?

Applicera detta känslodrivna tänkande på andra faktorer än kön så kanske du ser det på ett nytt sätt. Vad skulle hända i en värld där allting baserades på folks självupplevda känslor och fantasier som ändrade riktning lika ofta som vinden? Vi kanske är på väg mot en sådan värld, vem vet?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/nya-karaktaren-en-icke-binar-superhjalte/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.