Exemplariskt presenterad humor av SVT … nästan

Av | november 21, 2020

Humorprogrammet Svenska Nyheter har i sin säsongsavslutning satt ihop ett klipp med en ”skön”sång där politiska opinionsbildare av olika slag samlats för att sjunga sarkastiskt om sig själva.

Vad är det som är bra?

Dels har Svenska Nyheter plockat profiler från båda sidor. Här hörs högermänniskor som YouTube-profilen Henrik Jönsson och konservativa som Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick, men också liberaler som DNs chefredaktör Peter Wolodarski och vänstermänniskor som Dala-Demokratens Göran Greider. Och dels presenterar man inte de olika sidornas personligheter på vinklade sätt. Eller ja, nästan.

För även om man skriver ut att Aftonbladet är en socialdemokratisk tidning, och att Samtiden är en webbtidning som tillhör Sverigedemokraterna, så missar eller glömmer man att nämna att Nyheter Idag är en högerkonservativ sajt. Den kallas istället bara för ”sajten”. I ett sammanhang (samma stycke text till och med) där man stämplat alla andra är det märkligt varför man inte gjort samma sak med Nyheter Idag.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-nyheter-om-spektakulara-sangnumret-jag-avskyr-dig-och-allt-du-tror-pa

Kategori: SVT

2 reaktion på “Exemplariskt presenterad humor av SVT … nästan

 1. NN

  Humorprogrammet Svenska Nyheter är minst sagt problematiskt. Främst för att i princip varje program mot slutet innehåller ett längre segment av utpräglat aktivistisk karaktär där de avslutar med att hänvisa till någon ”ny skojig sajt” som de har skapat. Ett exempel är när de saboterade skolornas kösystem. Programmet hör inte hemma i ett statligt finansierat sammanhang.

  Men om jag bedömer låten ”Jag avskyr dig och allt du tror på” (eller ”Slutna kluster” som den heter i programmets eftertext) utan den kontexten så är det väldigt roligt och bra. Heder till alla som deltog i denna vackert pluralistiska skara som tillsammans utgör en vildvuxen och prunkande trädgård av åsikter och insikter! Det är som att betrakta en mångfasetterad och vacker diamant. Det är när argument från människor som dessa bryts motvarandra i respektfulla samtal som ett offentligt samtal är produktivt och vitaliserar demokratin.

  Bäst är de som gör en karikatyr av sig själva där de uttalar repliker som skulle kunna vara skrivna av deras kritiker. Genom att framföra dessa repliker uppvisar de en självdistans och antyder ett medgivande att det kanske till och med finns ett korn av sanning i det kritikerna säger om dem. Till exempel Annika Strandhäll som skojar om att hon trivs ”där folk vet hur man ska prata, genus, ras och värdegrund” och Peter Wolodarskis ”Jag trivs bäst i DN-skrapan långt från bilbrändernas sken”. Tråkigast var Jan Helins ”Jag blundar för vårt eget vita svenne-nepotism”. Helin borde istället ha skojat om vänstervridningen inom SVT vilken jag bedömer är betydligt mer utpräglad.

  SVT har under flera decennier ägnat sig åt polariserande och deplattformerande verksamhet och det här inslaget är det tydligaste (och kanske enda) exemplet på motsatsen som i bästa fall har en avkylande effekt som gäntar på dörren till möjliga samtal. Det var dock andra aktörer, till exempel Navid Modiri, som tog initiativ till det långt före SVT.

  Gällande Nyheter Idag beskriver de sig själva: ”Politiskt vilar vi både på en libertariansk och på en liberalkonservativ grund”.
  (https://nyheteridag.se/om-oss-kontakt/)

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Angående Nyheter Idag så dömer jag dem utifrån det innehåll som de publicerar varje dag, snarare än på hur de beskriver sig själva. Public service beskriver ju sig själva som opartiska och neutrala, men det tycker inte jag de är när man under lång tid granskar vad de publicerar. Samma sak med Nyheter Idag, de är betydligt mer konservativa än liberala. Ett annat exempel är Svenska Dagbladet som anses vara en konservativ tidning, men kollar man på deras innehåll är de snarare bara mindre liberala än exempelvis DN och SVT. Men SvD är fortfarande liberala.

   Klockren beskrivning av dig i övrigt vad gäller de medverkande i sången.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.