Ryssland är inte en demokrati, och därför granskar jag inte SVTs vinklade rapportering i den frågan

Av | december 6, 2020

När jag gör mina kartläggningar hade det varit lockande att dra igång en om hur SVT rapporterar kring Ryssland och dess president Vladimir Putin. Det är extremt sällan man ser artiklar hos public service som är positiva kring dessa ämnen, men det har sina anledningar. Ryssland är nämligen ingen demokrati (på pappret kanske, men inte i praktiken) och en av SVTs grundvärderingar enligt sändningstillståndet är att de ska värna om demokratiska värderingar. Alltså är det inte konstigt att de nästan alltid kritiserar Ryssland.

Den här analysen från SVTs Rysslandskorrespondent Bert Sundström är ett bra exempel. Ryssland har börjat vaccinera sin befolkning mot viruset, men Sundström vinklar och får allting att låta som en prestigekamp för Putin och hans regim. Vilket det mycket väl kan vara, men liknande vinklingar finns inte om EU, USA och andra länder/unioner som nog inte skulle ha något emot att vara först med att ha vaccinerat hela sin befolkning.

Möjligtvis skulle det gå att göra en kartläggning om skillnaden hur SVT rapporterar kring olika diktaturer, och där jämföra Ryssland, Kina, Iran med flera. Min egen uppfattning är att man tenderar att rapportera negativare om Ryssland än om Iran, till exempel.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-en-god-nyhet-och-en-rysk-framgang

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.