Blir Bulletin bara ytterligare en sajt för vinklad opinionsjournalistik, eller?

Av | december 4, 2020

Ivar Arpi lämnar Svenska Dagbladet, och enligt Expressen går han till den nya, konservativa sajten Bulletin. Men vilken roll kommer Bulletin att fylla i det svenska medielandskapet?

Det svenska, traditionella (och rikstäckande, ska tilläggas) medielandskapet har totaldominerats av liberalism. Public service, Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter är alla genomliberala. Svenska Dagbladet är oberoende moderat, och moderaterna säger sig vara liberalkonservativa, men kollar man vad Svenska Dagbladet faktiskt skriver är de snarare bara mindre liberala än de andra. Men fortfarande liberala.

Till skillnad från många andra länder saknar Sverige ett riktigt, konservativt mediehus. Jag tror också att den totala, liberala dominansen är vad som skapat ”alternativ” media. För var vänder sig konservativa läsare när alla vanliga medier utgår från liberala värderingar och problemformuleringar? Ensidigheten i svensk, traditionell media skapade ett vakuum som ”alternativ” media fyllde. Jag tror det handlade om något så enkelt som tillgång och efterfrågan.

Utgivaren Paulina Neuding har sagt:

Vi gör en bred satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter samt fördjupad utrikesrapportering

Just den där extra tonvikten på opinion tror inte jag är vad det svenska medielandskapet behöver idag. Vi behöver en media som försöker vara så objektiv som möjligt, som anställer folk från både höger och vänster, både liberaler och konservativa. Att döma av Bulletins rekryteringar så här långt verkar de bara fokusera på att anställa konservativa.

Samtidigt behöver Sverige en traditionell, konservativ media för att balansera den extrema, liberala övervikten. Det ska bli intressant att följa Bulletin.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/ivar-arpi-lamnar-svenska-dagbladet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.