Rörliga bilder menade att påverka dina åsikter via dina känslor

Av | maj 21, 2021

SVT har publicerat en rad artiklar om migranterna som trängt sig in i spanska Ceuta som ligger intill Marocko på kontinenten Afrika. Men vad fokuserar de mest på? Jo, barn.

Vad är problemet?

Det finns fyra artiklar på det här ämnet som SVT publicerat nyligen. En av dem handlar om splittringen i EU angående en för unionen gemensam migrationspolitik, så den bortser jag ifrån. Då har vi alltså tre artiklar som fokuserar på de marockanska migranterna.

I en av artiklarna från idag står det att 8 000 migranter tagit sig över till Ceuta, bland dem 2 000 barn. Alltså en fjärdedel. Ändå väljer SVT att låta två av de tre artiklarna fokusera på just barnen (videoklippen). Det finns en anledning till att man gör detta.

Barn som drunknar på rörlig bild, eller som i det här fallet kämpar för sina liv till havs, påverkar dina känslor. Och när dina känslor påverkas, påverkas även dina åsikter om ämnet. Jag är nästan helt säker på att SVT med flit väljer att fokusera på barnen för att få läsaren att tycka synd om migranterna, och på så sätt kanske ändra sin uppfattning i frågan.

Vad skulle gjorts bättre?

Om det som nu var en fjärdedel barn som tagit sig in över gränsen, och SVT har tre artiklar, borde max en av dem fokuserat på barnen. Inte två av tre artiklar som nu.

Fundera på följande

Får gråtande barn dig att ändra uppfattning i migrantfrågan? Tänker du på att det dör tusentals barn varje dag runtom i världen, och att dessa aldrig syns på bild och därmed inte påverkar dina känslor? Är det för hjärtlöst att resonera som mig? Vad händer om känslor får styra regional och global migrationspolitik?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bebis-var-nara-att-drunkna-raddades-av-polis
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/spanien-skickar-trupper-till-ceuta
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tusen-migranter-har-tagit-sig-till-spanska-ceuta
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/splittring-i-eu-om-gemensam-migrationspolitik

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.