Public Service blir skattefinansierat

Av | november 10, 2019

Att självkritik inte är medias främsta sida är ingen hemlighet. Idag skriver SVT om riksdagens beslut att finansiera Public Service via skattesedeln från och med 2019. Rubriken på startsidan lyder:

De sparar tusen kronor när tv-licensen hamnar på skattesedeln

De vill alltså få oss att tro att det här är något bra som vi sparar pengar på. OK, låt oss se vad de för fram för argument i artikeln. De skriver att ett hushåll som idag har tv- eller radiomottagare ska betala 2 400 kronor per år. Med det nya systemet kostar det endast 1 300 kr per person och år. Alltså 1 000 kronor mindre. Men vänta nu …

Ett hushåll med två vuxna kommer betala 2 600 kronor per år, alltså en ökning. Folk som inte tittar på SVT, som bara har en skärm de spelar på eller använder för filmtittande då? De tvingas betala i alla fall. Alla som jobbar i Sverige ska alltså tvingas betala för Public Service, en tjänst de kanske inte ens nyttjar. Visst att brandkår och sjukvård också har obligatoriska avgifter som finansieras via skatt, men det är lite skillnad på dignitet när man jämför liv och död med en media som tyvärr inte är så opartisk som den hävdar.

Detta står det naturligtvis ingenting om i artikeln. SVT väljer i vanlig ordning att fokusera på det de vill att folk ska läsa, och sedan hoppas man att så få som möjligt tar sig tid att efterforska. Folk klarar sig alldeles utmärkt utan Public Service, men naturligtvis hade folket ingenting att säga till om när det gällde den här förändringen.

Källa: https://www.svt.se/kultur/riksdagen-klubbar-tv-skatt

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.