Ny grundlagsändring – se upp för nazister

Av | november 10, 2019

Idag skriver SVT att riksdagen röstat igenom en grundlagsändring som gör att ansvariga utgivare på en webbplats kan undvika att begå brott mot yttrandefrihetsgrundlagen om den aktuella texten legat uppe i minst ett år. Utgivaren har då två veckor på sig att plocka bort texten, och gör han det blir han inte fälld.

Här hade nyheten kunnat vara slut, men eftersom det är SVT vi pratar om måste de naturligtvis lyfta fram sin vinkel på det hela för att påverka oss läsare. Grundlagsändringen gör det nämligen lättare för nazister att komma undan. Det i sig är säkert sant, men man nämner ingenting om alla hot från andra håll. Artikeln får det alltså att låta som att det endast är nazister som kommer utnyttja lagändringen.

Om du hänger på sociala medier vet du säkert att det förekommer många våldshot (vilket inte är tillåtet) och att dessa slängs både från vänster och höger. Det är väldigt sällan man ser SVT publicera artiklar som belyser hot från vänstern, dock.

Den här artikeln hade kunnat vara objektivare om den konstaterat att den nya grundlagsändringen kan öppna upp nya kryphål, istället för att måla ut en enda grupp som det enda hotet, när gruppen nazister i själva verket endast är ett av många olika hot.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-grundlagsandring-uppror

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.