Perfekt exempel på hur patetiska Granskningsnämnden är

Av | oktober 3, 2022

SVT skriver att Agenda blivit fällda av Granskningsnämnden för att ha vinklat partiskt när det gällde integrationen i partiledardebatten. Agenda visade nämligen brinnande polisbilar i samband med korankravallerna, och detta bildspel anser Granskningsnämnden vara för ställningstagande då det gällde associationen till ämnet integration.

Vad är problemet?

Flera stycken, men det mest uppenbara är att Granskningsnämnden inte är konsekventa. Jag kan förstå deras resonemang i just denna fråga, att brinnande polisbilar inte ska gestalta integration (eftersom det stämmer överens med högerns problembild av integration). Men hur många gånger har SVT inte gestaltat invandring med barn, trots att det är flest vuxna män som kommer? Eller presenterat migranter som flyktingar, eller kallat dem för ”papperslösa” istället för ”olagliga”? Det har Granskningsnämnden aldrig fällt för. Det finns hur många exempel som helst där bildspelet tagit ställning för den ena eller andra sidans syn på saken, utan att fällas.

Ett annat problem är Granskningsnämndens definition av vad partiskhet faktiskt är, vilket syns i detta citat:

riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga

Visste du att ämnet/frågan måste vara kontroversiellt/kontroversiell för att SVT överhuvudtaget ska kunna fällas för partiskhet? Det vill säga, om ämnet INTE är kontroversiellt får SVT vara partiska. Och vem är det som avgör vad som egentligen är kontroversiellt? Väldigt subjektivt, precis som Granskningsnämndens bedömningar generellt.

Vad skulle gjorts bättre?

Man kommer aldrig under subjektivitet helt då man gör bedömningar, men se åtminstone till att vara konsekvent. Och en grundlig reformering av Granskningsnämnden vore på sin plats, inte minst för att justera definitionen av partiskhet till att inkludera alla frågor och ämnen, och inte bara de som nämnden själva anser vara ”kontroversiella”.

Fundera på följande

Ju luddigare formuleringar public service och Granskningsnämnden förhåller sig till, desto mer tolkningsutrymme lämnas åt dem. Och ju mer tolkningsutrymme de har, desto subjektivare blir de.

Källa: https://www.svt.se/kultur/svt-s-agenda-falls-av-granskningsnamnden-for-partiskhet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.