SVT, myndigheter och RT (Russia Today)

Av | oktober 4, 2022

SVT skriver en artikel om hur myndigheten för psykologiskt försvar informerar svenskarna om hur Ryssland spelar på vår oro.

Vad är problemet?

Russia Today (mediekanal som kontrolleras av ryska staten) har blockerats i EU, och dessutom av vissa webbläsare. Men precis som kineserna kan gå runt censuren i sitt land, kan vi i EU göra det också. Och jämför jag Russia Today med svenska medier (inte SVT specifikt) är det förvånansvärt liten skillnad i krigspropagandan. Har du inte läst RT, utan bara fått din bild av kanalen från svenska medier, uppmanar jag dig att läsa den och bilda dig din egen uppfattning. Vill du ta del av RT rekommenderar jag Flashback VPN för att komma åt den, men det är möjligt att det finns flera andra sätt också.

När det gäller RT för man vidare mycket av Rysslands lögner, som exempelvis att ”folket sagt sitt” i omröstningarna i östra Ukraina, när det i själva verket handlade om att först jaga bort människor som ville tillhöra Ukraina, för att sedan låta ryssvänliga invånare rösta. Man fokuserar även mycket på Europas problem. Denna fokusering handlar dock oftast inte om lögner, utan om selektivt urval där man bara visar negativa saker om EU.

Men svensk media är inte mycket bättre. Läser man Aftonbladet och Expressen lyfter de bara fram negativa saker om Ryssland, samtidigt som ingen vågar (vill?) kritisera Ukraina oavsett vad de gör eller säger. Båda sidor ägnar sig tydligt åt propaganda. Så med det sagt …

I dagens SVT-artikel lyfter de fram myndigheten för psykologiskt försvar (bara det faktum att den myndigheten existerar säger en del om svenska folket). De varnar för att Ryssland spelar på svenskarnas oro, bland annat vad gäller energifrågan. Men gör inte alla svenska medier det? Vad är skillnaden i sak? Man kallar det också informationspåverkan:

Den bilden Ryssland vill förmedla är att Sverige är ett svagt land som slås sönder av kriminalitet och att politiker inte klarar av att styra landet.

Är det falskt? Sant? Det är en tolkningsfråga. Sverige har enorma problem med kriminaliteten, vilket även svenska medier har skrivit om flitigt. Sedan om landet slås sönder av kriminaliteten kan man diskutera. Men någon direkt lögn är det inte.

Man skriver vidare att företag kontaktats av ryska medier. Men vad gör svenska medier då? Flera skriver nyheter på ryska för att motverka det narrativ som bland andra RT driver mot ryska medborgare. Är inte det informationspåverkan också? Eller tror svenska medier på fullt allvar att just de sitter på den absoluta sanningen om kriget?

Min poäng här är att svenska medier dels inte verkar vilja ifrågasätta myndigheter, och dels att de delvis ägnar sig åt precis samma sak som de anklagar Ryssland för; nämligen propaganda och informationspåverkan. Det värsta SVT, RT och myndigheten för psykologiskt försvar vet är nämligen folk som kan tänka självständigt, bearbeta information och forma sina egna åsikter utan att bli påverkade av vad som för tillfället är populärt att tycka. Människor som däremot snabbt anpassar sig till rådande åsiktsnorm är lätta att kontrollera och styra.

I videon säger myndigheten också att det är intressant för en antagonist att spä på oron (för energipriserna) genom att upprepa problemet flera gånger. Men exakt det har svenska medier också gjort.

Vad skulle gjorts bättre?

Anklaga inte Ryssland för informationspåverkan när svenska medier gör exakt samma sak. Och SVT borde granska svenska myndigheter lika mycket som de agerar megafon åt dem. I det här fallet hade man kunnat ifrågasätta myndigheten för psykologiskt försvar, varför de anklagar ryska medier för exakt samma saker som svenska medier håller på med.

Fundera på följande

Vad hände 2010 om du var emot massinvandring?
Vad hände 2018 om du ifrågasatte hur allvarligt klimathotet var?
Vad hände 2020 om du ifrågasatte nödvändigheten för unga, friska människor att ta coronavaccinet?
Vad händer 2022 om du ifrågasätter Ukraina och väst?

Hur fritt är det västerländska samhället, och hur stark är yttrandefriheten om globalt grupptryck avgör vilka åsikter och faktatolkningar som ska vara praktiskt möjliga att kommunicera?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-spelar-ryssland-pa-svenskarnas-oro
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/ryska-sprakiga-nyheter-i-svenska-medier

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.