Påminnelse om att föreningar är allt annat är neutrala

Av | november 10, 2019

Röda Korset anser att Kristdemokraternas linje att barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar måste visa att de kan försörja päronen strider mot FNs barnkonvention som blir svensk lag från och med 1 januari. SVT rapporterar om detta med text och video.

Vad är problemet?

Det är inte alls ovanligt att SVT och andra medier använder nationella eller internationella föreningar som auktoriteter i olika frågor. Vi har sett det med RFSL och Expo, till exempel. Föreningar som påstår att de är politiskt opartiska, men som egentligen inte är det utan tar tydlig ställning i politiska sakfrågor. Röda Korset tar tydligt ställning i en politisk sakfråga här. Det är inte givet att KDs linje bryter mot barnkonventionen eftersom det är en tolkning Röda Korset gör.

Hur skulle det gjorts bättre?

SVT hade kunnat prata med fler än bara Röda Korset, och de hade dessutom kunnat undvika att framställa dem som auktoriteter. Nu kan läsaren få uppfattning att linjen faktiskt bryter mot barnkonventionen, även om det alltså inte är känt huruvida den gör det eller ej. Men det är åtminstone bra att SVT låter Ebba Busch-Thor bemöta kritiken. Som läsare ska man vara uppmärksam på organisationer som uttalar sig politiskt och samtidigt hävdar att man är ”politiskt obundna” eller ”opartiska”.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/roda-korset-kd-s-forsorjningskrav-bryter-mot-barnkonventionen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.