Protester i Georgien utbröt i samband med biopremiären av ”And Then We Danced”, som skildrar homosexuell kärlek. Kyrkan i landet har fördömt filmen, och RFSU skriver att det är en konservativ grupp med litet inflytande som ligger bakom demonstrationerna.
Vad är problemet?
SVT presenterar ofta RFSU som en sorts opartisk auktoritet inom sexualrelaterade ämnen. RFSU själva skriver på sin hemsida att man är partipolitiskt obunden, men det krävs inte mycket efterforskning för att se hur partiska de är rent politiskt. RFSU skriver själva på sin sajt:
”RFSU arbetar med att påverka svensk och internationell politik på området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter både i Sverige inom EU och globalt.”
Man tar till exempel ställning i abortfrågan och framhäver sig själva som trovärdiga då man enligt egen utsago baserar allting på kunskap och forskning. Men som jag skrivit här tidigare är forskning inte alltid fakta, utan det kan lika gärna handla om sannolikhet. Har du ett forskningsresultat ska det tolkas, och där kommer ideologin in i bilden. RFSU är helt inne på linjen att det mesta beror på normer i samhället, och inte så mycket på biologi. En typiskt vänsterliberal utgångspunkt.
Problemet är alltså att RFSU är politiska, men att SVT inte presenterar dem som det.
Vad skulle gjorts bättre?
SVT borde ha presenterat RFSU som en liberal organisation. Man skulle även ha kunnat kontakta en konservativ organisation för att ge deras syn på saken, så att läsaren på så sätt fick båda perspektiv. Men som så många andra gånger hos public service är det bara den liberala sidan som får komma till tals.
Källa: https://www.svt.se/kultur/efter-protesterna-i-georgien-debatten-behovs