Om du fortfarande tror att media inte är till för att påverka dig …

Av | juni 6, 2020

Är media demokratins riddare i skinande rustning, eller är de bara skattefinansierade opinionsbildare? Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär omplaceras efter att ha skrivit ”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.

Vad är problemet?

Du ser själv vad som händer om en journalist kritiserar ”fel” saker eller har ”fel” åsikter. Straff och social utfrysning direkt. Media är alltså inte så mycket för det ”fria” ordet, utan snarare det ”rätta” ordet. Och vad som är ”rätt” och inte beror naturligtvis helt och hållet på vem du frågar. Sydsvenskan själva säger ”I opinionsbildning behöver man vara konsekvent och tydligt uttrycka tidningen politiska hållning, i vårt fall oberoende liberal. Ledarskribenters jobb att är uttrycka tidningens åsikt.” Media agerar alltså politiska verktyg, och även om man försöker få den politiska propagandan att framstå som isolerad till ledarsidor, så är det naturligtvis så att journalisternas personliga värderingar färgar selektivt urval och annat arbete.

Vad skulle gjorts bättre?

Avskaffa mediestödet och låt folk som vill ha politisk propaganda betala för det.

Vad kan du som medborgare göra?

Kom ihåg att även kommersiell media delvis skattefinansieras via mediestödet som numera uppgår till nästan en miljard kronor varje år (sammanlagt belopp för alla medier). Det är visserligen inte i närheten av de 8,5 miljarder kronor som public service får varje år, men man kan fråga sig huruvida vi som svenska medborgare ska betala för att få politisk propaganda nedtryckt i våra halsar.

Källa: https://www.svt.se/kultur/ledarskribent-omplaceras-efter-omtalad-tweet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.