Oliver Loftéen är död, och SVT mörkar hans förflutna

Av | september 5, 2021

Skådespelaren Oliver Loftéen spelade bland annat Åke i Bert-serien på 90-talet. Nu har han avlidit vid endast 42 års ålder. Media rapporterar.

Vad är problemet?

Två saker. Dels har SVT i efterhand plockat bort text som nämner Loftéens brottsliga förflutna. Originaltexten kommer från TT, och från början publicerade SVT hela texten. Men som du ser i artikeln är den uppdaterad 16:49, och man har plockat bort det sista stycket. Det har däremot inte GP gjort, som också använder sig av TTs text.

Det andra problemet är att ingen nämner att Loftéen var, åtminstone enligt sig själv, medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Detta är extra intressant då traditionell media normalt inte missar chansen att upplysa svenskarna vilka som bär på nazistsympatier. Känslor (angående dödsfall) ska aldrig gå före fakta.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT kan sluta plocka bort text från TT (eller andra nyhetskällor), och de borde dessutom ha nämnt att Loftéen var medlem i NMR. Fakta ska fram på bordet, inte gömmas undan av sympatiskäl. För i sådana fall blir just sympatiskälen snabbt subjektiva och godtyckliga. Vem ska få negativ fakta publicerad och vem slipper? Lika för alla!

Fundera på följande

Varför tror du SVT plockade bort delar av TTs text? Vilken fakta är relevant i samband med summering av en person? Är det rätt att bara hylla döda, eller ska negativ fakta också fram i ljuset?

Källa: https://www.svt.se/kultur/oliver-lofteen-fran-original-bert-ar-dod
Källa: https://www.gp.se/kultur/kultur-nöje/oliver-loftéen-från-original-bert-är-död-1.54209449
Källa: https://aktuelltfokus.se/barnskadespelaren-fran-bert-erkanner-grov-nazistmotiverad-misshandel-av-sina-foraldrar/

En reaktion på “Oliver Loftéen är död, och SVT mörkar hans förflutna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.