När journalister själva inte vill svara på frågor (Carina Bergfeldt)

Av | september 4, 2021

SVT Nyheter har sökt SVT-medarbetaren Carina Bergfeldt för en intervju, men hon vill inte ställa upp.

Vad är problemet?

När politiker inte ställer upp på intervjuer blir det gnäll i media, och med all rätt. Politiker ska representera folket (och inte sig själva), och då borde man kunna kräva att de svarar på frågor. Men vad händer när public service-journalister, som ju till 100 procent är skattefinansierade, vägrar låta sig intervjuas? Visst kan man vara upptagen, men i fallet Bergfeldt gick hon ju på middag, så hon kan inte ha varit så upptagen att hon inte hann med en snabb intervju. Det handlade snarare om ovilja.

En annan sak jag reagerade på i artikeln var att SVT inte förtäljer hur SVTs etikavdelning formulerade sitt svar till Bergfeldt (angående om hon kunde uppmana sina följare att skänka pengar till svenska Afghanistankommittén). Det står bara att svaret kunde misstolkas och att det var ”olyckligt formulerat”. Vad är det för snack? Varför får folket inte veta hur svaret formulerades? Varför ska det hållas hemligt?

Vad skulle gjorts bättre?

Public service-journalister bör komma ihåg att det är svenska folket som betalar deras löner, och därmed också få lite mer respekt för dem. Att svara på frågor om påstådda oegentligheter ska vara en självklarhet, om det inte handlar om akut tidsbrist.

Sedan borde SVT även publicera etikavdelningens svar till Bergfeldt, så att vi läsare själva kan tolka det.

Fundera på följande

Varför tror du Bergfeldt inte vill ställa upp i en intervju? Varför vill SVT inte avslöja formuleringen av etikavdelningens svar?

Källa: https://www.svt.se/kultur/kritik-mot-svt-journalist-efter-insamling-brann-i-huvudet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.