Expressen låter skeptiker till klimathysterin komma till tals

Av | oktober 30, 2019

Idag skedde något man minsann inte ser varje dag. Expressen låter flertalet professorer och andra människor som inte tror på klimathysterin säga vad de tycker. De kallas upprepande gånger för ”klimatförnekare”, vilket är ett intressant ordval då ingen av dem förnekar att vi har ett klimat. Men det är ett negativt laddat ord man vill använda för att stämpla de som inte håller med om att det är kris.

Artikel är uppbyggd för att den ska motbevisa precis allting som dessa skeptiker säger. Skeptikerna får först uttala sig, och sedan berättar Expressen vad IPCC eller andra forskare säger och får också IPCC att framstå som den slutgiltiga auktoriteten. Men förutom detta är själva sakinnehållet väldigt bra, läsaren får ta del av vad respektive sida tycker. Och läser man sakinnehållet kan man se att båda sidor (för det mesta) har bra argument. Både skeptikerna och IPCC gör reklam för sina egna teorier ungefär som ett företag gör reklam för sina egna produkter – de fokuserar bara på det som stöder den egna teorin och inte på helheten med alla faktorer.

Till exempel säger Lars Bern att jordens uppvärmning är positiv då det växer bättre, men han nämner ingenting om torka och missväxt (som den Sverige hade sommaren 2018 då många djur fick nödslaktas). Likaså säger hans meningsmotståndare IPCC att ökad värme leder till fler skogsbränder, men skog och gräs brinner inte av sig själva (ofta är det någon som tänder på). Däremot blir spridningen större när det väl börjat brinna om markerna är torra.

Artikeln hade varit alldeles lysande om inte Expressen hade vinklat det så kraftigt. Sanningen om klimatet är det nog ingen som kan förutse. Eller tror du att skeptikerna eller IPCC skulle våga satsa allt de äger och har på att deras teorier stämmer? Det tror inte jag.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/de-ar-svenskarna-som-ifragasatter-klimatkrisen/ (Expressen har nu gjort detta till en Premium-artikel, så den verkar ha blivit väldigt populär …)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.