Nyheter Idag smyger med den verkliga anledningen till att Joe Rogan kritiseras på Spotify

Av | januari 28, 2022

Spotify har plockat bort Neil Youngs musik från sin plattform, efter ett krav från artisten att han inte vill vara kvar om Joe Rogan är kvar.

Vad är problemet?

Det finns två problem här, ett hos Nyheter Idag och ett hos SVT. Jag börjar med Nyheter Idag, som skriver följande:

Anledningen till vreden var att Joe Rogan haft gäster på sin podcast – som han gör exklusivt för Spotify – som riktat kritik mot covidvaccineringen.

Det är en sanning med modifikation. Den riktiga anledningen är att han bjudit in gäster som kommit med ytterst tvivelaktiga påståenden om vaccinet (som till exempel att vaccinet skulle innebära en stor risk, vilket det inte finns några belägg för). Här försöker alltså Nyheter Idag putsa till Rogans fasad lite, genom att försköna förklaringen av kritiken mot honom.

SVT å sin sida presenterar inte Joe Rogan på ett rättvist sätt, eftersom de inte berättar varför hans podd är så enormt populär. Den främsta anledningen till det är att han bjuder in alla sorters gäster, till skillnad från vanlig media som tenderar att bara bjuda in gäster som kan vara en del av deras narrativ (det vill säga gäster som säger ”rätt” saker). Istället fokuserar SVT på att Spotifys val har att göra med pengar och affärer, samt Rogans kontroversiella gäster, vilket absolut inte är fel, men att begränsa förklaringen till pengar och Alex Jones ger ingen bra helhetsbild av fenomenet Joe Rogan.

Observera dessutom att Nyheter Idag lägger till följande mening på slutet:

Neil Young har tidigare fått sin musik borttagen från Spotify på grund av att han ansåg att ljudkvaliteten på plattformen är för dålig, men ångrade sig.

Naturligtvis för att de gillar Rogan och inte Young, så man ger Young ett litet tjuvnyp. SVT å sin sida publicerar en artikel som handlar om att fans av Neil Young börjar säga upp sin Spotify-konton. Lika naturligtvis handlar det om att SVT inte gillar Rogan, så man vill sprida upproret mot honom. Är man bara lite uppmärksam är det väldigt lätt att se vems sida media står på från fall till fall.

Vad skulle gjorts bättre?

Nyheter Idag borde tydligt och ärligt förklara källan till kritik mot Rogan, medan SVT borde fokusera mer på en rättvis helhetsbild, snarare än att bara rikta strålkastarljuset mot de kontroversiellaste gästerna Rogan haft.

Fundera på följande

Att läsa nyheter är lite som att lägga ett pussel med tio bitar, där varje bit motsvarar en nyhetskälla. Lägger du endast en bit i mitten kanske du ser vad pusslet föreställer, men du missar helhetsbilden som du får när fler bitar kommer på plats.

Källa: https://nyheteridag.se/spotify-tar-joe-rogans-parti-neil-youngs-musik-ryker/
Källa: https://www.svt.se/kultur/spotify-tar-bort-neil-youngs-musik
Källa: https://www.svt.se/kultur/for-spotify-ar-joe-rogan-langt-viktigare-an-neil-young
Källa: https://www.svt.se/kultur/fans-sager-upp-spotifykonton-efter-neil-young-braket

En reaktion på “Nyheter Idag smyger med den verkliga anledningen till att Joe Rogan kritiseras på Spotify

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.