Hur många folkmord har minnesdagar utöver det på judar?

Av | januari 27, 2022

Idag ska världen minnas folkmordet på judarna under andra världskriget. Men det verkar som om det finns folk som vill att vi inte ska minnas alla folkmord, krigsförbrytelser eller massmördare.

Vad är problemet?

Det finns ett oproportionerligt stort fokus på folkmordet på judarna, jämfört med andra folkmord eller krigsförbrytelser. Det här går hand i hand med att det finns ett oproportionerligt stort fokus på Hitler, jämför med andra massmördare som exempelvis Stalin, Zedong eller Pol Pot. Till exempel, hur många filmer, dokumentärer eller hur mycket utbildningsmaterial har du sett som handlar om de tyska kommunisterna i slutet av första världskriget, och hur de försökte få till en revolution i Tyskland precis som de lyckades med i Ryssland (då landet bytte namn till Sovjetunionen)? Förmodligen inte särskilt många/mycket jämfört med material som handlar om de tyska nazisterna under 20- och 30-talet.

Som du kanske känner till finns det folk som vill förbjuda förnekelse att folkmordet på judarna ägde rum. Däremot ska alla andra folkmord fortfarande vara tillåtna att förneka. Det är naturligtvis rent hyckleri, men ingen pratar om det.

Jag har egentligen inget problem med dagens SVT-artikel, men satt i detta sammanhang har jag problem med hur media ständigt bara lyfter fram ett folkmord i historien, en massmördare och ett offer.

Vad skulle gjorts bättre?

Låt oss vidga vyerna och påminna dagens generation om ALLA folkmord. Det finns lärdomar att hämta från såväl Hitlers syn på underlägsna raser, som Stalins syn på slavar till staten.

Fundera på följande

Hur kan det komma sig att media kollektivt i princip bara uppmärksammar nazisterna och judarna? Det var ju inte bara judar Hitler ville få bort, utan även homosexuella, zigenare och andra typer av människor som han inte ansåg vara ”rena”. Hur många Hollywood-filmer har det gjorts om nazi-Tyskland jämfört med Stalin-Sovjet? Är det så att journalister inte vågar, eller vill de bara inte?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forintelsens-minnesdag-helenas-farmor-overlevde-forintelsen-julies-morforaldrar-var-nazister

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.