Nyheter Idag hyllar Trumps tal, SVT kritiserar det

Av | juli 5, 2020

När det gäller USAs president Donald Trump är det alltid lätt att se var respektive media står någonstans. Det här är ingen person som skildras neutralt, utan det är antingen bu eller bä. Så även denna gång då både Nyheter Idag och SVT analyserar Trumps nationaldagstal.

Vad är problemet?

Vare sig Nyheter Idag eller SVT förhåller sig neutralt till talet. Nyheter Idag skriver vad som bäst kan liknas en hyllningsartikel där deras egen USA-expert, konservative Ronie Berggren, säger att det var ett av Trumps bästa tal hittills. SVT å sin sida låter utrikesreportern Fouad Youcefi få det att framstå som att Trump attackerar delar av sitt eget folk när han i starka ordalag kritiserar extremvänstern och vandaliseringen som sker i spåren av protesterna efter mordet på George Floyd.

Vad skulle gjorts bättre?

Tänk om någon media för en gångs skull skulle tänka på oss läsare, istället för på hur man ska mala fram ett visst budskap som passar agendan. Tänk om journalister skulle lägga sina egna värderingar åt sidan, och försöka vara så sakliga och objektiva de kunde.

Vad kan du som medborgare göra?

I det här fallet är det bästa du kan göra att kolla på Trumps tal själv. Varför bry sig om vad andra tycker om det, när du kan se källmaterialet själv och bilda dig din egen uppfattning?

Källa: https://nyheteridag.se/trump-stamplar-radikal-vanster-som-fascister-sjalva-definitionen-av-totalitarism/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/aggressivt-och-politiskt-av-trump-som-slass-for-att-vanda-opinionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.