Aftonbladet vinklar kraftigt och Robert Aschberg ljuger

Av | juli 4, 2020

Alexander, 16 år, förolyckas i en polisjakt medan han åker moped. Aftonbladet skriver en artikel om programmet 200 sekunders reportage.

Vad är problemet?

Hela artikeln är kraftigt vinklad och dömer i praktiken poliserna för vållande till annans död innan förundersökningen ens är klar. Ingenstans nämns det ett enda ord om Alexanders ansvar i det hela (till exempel varför han inte stannade när polisen ville det). Dessutom ljuger Robert Aschberg i slutet av videon när man presenterar två citat från polisområdeschef Johan Lundberg. Ett av citaten är ”Att man trängt och kört på dem …” och används som möjlig anledning för att fälla poliserna om så har skett. Aschberg kommenterar ”… vilket är precis vad polisbilen gjorde”. Men det framkommer ingenstans att polisbilen trängt och kört på dem. Det som nämns av han som överlevde (Alexanders vän) var att polisbilen kom väldigt nära, men det är inte samma sak som att tränga och köra på mopeden.

Vad skulle gjorts bättre?

Även när det handlar om barn måste man se situationen objektivt. Naturligtvis kan det vara så att poliserna gjort fel, men det kan också vara så att Alexander gjorde fel. Aftonbladet borde inte varit så snabba med att döma innan alla korten ligger på bordet.

Vad kan du som medborgare göra?

Försök att inte bli känslosam, för då är det lätt att logiken och sakligheten flyger all världens väg. Media ställer sig ofta på vad de uppfattar som de svagas sida, men även svaga och barn kan göra fel med fruktansvärda konsekvenser.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4qyElG/har-dog-16-arige-alexander–nar-han-jagades-av-polisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.