Nyheter Idag gör narr av Anne Ramberg

Av | augusti 23, 2020

Den tidigare generalsekreteraren för advokatsamfundet, Anne Ramberg, har gjort en intervju i Aftonbladet där hon delat med sig av sina erfarenheter under uppväxten på Östermalm. Nyheter Idag vinklar.

Vad är problemet?

Aftonbladets artikel är en del i serien ”Mina första 18 år”, och intervjuar svenskar som berättar om sin uppväxt. Nyheter Idag plockar ut information från intervjun med Ramberg och får henne att framstå på ett negativt sätt.

Detta trots att Aftonbladets Åsa Linderborg (som intervjuar) säger ”Om man härstammar från Östermalm tänker nog en massa människor, likt jag själv, att man är uppvuxen med en silversked i munnen.”. Poängen är alltså att Rambergs uppväxt inte var lika rik som den generella östermalmarens.

Det Nyheter Idag gör är att lyfta ut vissa citat eller viss information från intervjun, för att Ramberg ska framstå som bortskämd. Man plockar även in tweets som alla kritiserar henne. Man har alltså bestämt sig på förhand att den här personen ska man göra narr av.

Vad skulle gjorts bättre?

Lämna tolkning till läsaren. Gör inte om en Aftonbladet-intervju med enda syfte att håna. Och plocka tweets från personer med olika åsikter.

Vad kan du som medborgare göra?

Lägg märke till när media försöker få en person, ett parti eller ett företag att framstå på ett visst sätt. Alltså när journalister försöker tycka åt dig, genom att ensidigt presentera fakta eller tolkningar av fakta.

Om man dessutom publicerar en rad tweets som alla går i samma riktning är det dags att dra öronen åt sig.

Källa: https://nyheteridag.se/anne-ramberg-om-uppvaxten-pa-ostermalm-mamma-gick-ju-alltid-nar-hon-skulle-ga-till-nk/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.