Det märks tydligt hur media ser det de vill se

Av | augusti 21, 2020

Kristdemokraten Sara Skyttedal har blivit gravid med en färgad man (är politikers privatliv verkligen intressant för medborgaren?). Expressen och Fria Tider har inte helt oväntat två väldigt olika vinklar på detta.

Vad är problemet?

Expressen fokuserar direkt på de negativa kommentarerna för att upprätthålla narrativet att rasismen fortfarande är ett stort problem i Sverige, medan Fria Tider fokuserar på att de flesta kommentarerna på Twitter är positiva och försöker förringa de negativa kommentarerna.

Ibland blir det väldigt tydligt vad media vill att läsaren ska fokusera på. För det är ju inte så att Expressen eller Fria Tider visar helhetsbilden. De driver en agenda och väljer noga ut delar av verkligheten/sanningen som de sedan visar oss läsare.

Vad skulle gjorts bättre?

Expressen hade kunnat nämna att betydligt fler kommentarer var positiva än negativa, och Fria Tider hade inte behövt skriva att Expressen ”påstår”, ungefär som att de negativa kommentarerna inte funnits (de raderades tydligen i efterhand). De hade inte behövt förringa saken som de försöker göra nu.

Vad kan du som medborgare göra?

Kom ihåg att sanningen och verkligheten sällan är så ensidig eller enkel som media beskriver den. Tänk på att media ofta vill få dig att tycka på ett visst sätt, och formar artiklarna efter det.

Källa: https://www.friatider.se/skyttedal-kd-gravid-med-fargad-man-vacker-rasistiskt-hat
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/kd-profilen-gravid-far-hatkommentarer/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.