Förstår media att de agerar precis som Ryssland?

Av | augusti 20, 2020

Senatens underrättelseutskott i USA har släppt en rapport som varnar för rysk påverkan i presidentvalet 2020. Där framgår det att Ryssland hackade nätverk och konton som var anslutna till demokraterna, för att läcka information som var till nackdel för Hillary Clinton.

Vad är problemet?

Media gör precis som Ryssland, men verkar inte inse det själva. Visst, media hackar vanligtvis inte konton för att komma åt informationen den vägen, men man har inga problem att släppa väldigt negativ information med perfekt tajming för att den ska göra maximal skada på ett parti.

Även om informationen är hackad så stämmer den. Det var inte falsk information som spreds. Ryssarna gjorde alltså exakt samma sak som journalister brukar göra, så varför skriver journalisterna negativt om ryssarna? Snacka om att kasta sten i glashus.

Eller är det OK om ”den fria median” gör exakt samma sak som en smygdiktatur, bara för att det är just den fria median som gjort det, och inte smygdiktaturen? Är det inte handlingen/innehållet som spelar roll?

Vad skulle gjorts bättre?

Lite mer självinsikt hade nog inte skadat. Om man med rätta anklagar ryssarna för valpåverkan, och samtidigt gör nästan exakt samma sak själva, borde man då inte rannsaka sig själva också? Media har bedrivit hur mycket valpåverkan som helst.

Vad kan du som medborgare göra?

Fundera på vad valpåverkan är. Är det att hacka datorer och läcka sann information som påverkar en kandidat negativt? Absolut. Är det att driva negativt narrativ mot en viss kandidat för att påverka opinionen hos folk? Såklart.

Alla som försöker påverka opinionen inför ett val sysslar med valpåverkan. Oavsett om man hackar mejlkorgar eller om man publicerar en artikel med negativ information precis inför valet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ny-rapport-fran-senaten-varnar-for-rysk-paverkan-i-usa-valet-2020

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.