Nu vill SVT samla in klimatdata från svenska folket

Av | februari 2, 2023

På varje sida för de lokala nyheterna på svt.se finns i skrivande stund en länk som leder till en inrikesartikel. I den artikeln uppmanas läsaren att skicka in erfarenheter av klimatförändringar.

Vad är problemet?

Det selektiva urvalet. Om man kollar Ipsos undersökning från juni 2022 vad som oroar svenskarna mest, ligger klimatförändringar på 19 procent, medan brott och våld ligger på 55 procent. Men som bekant är SVT besatta av klimatfrågan, och det här är ett praktexempel på hur journalisternas egna intressen färgar av sig på de nyheter eller reportage som de väljer att skriva om. Jag har inte sett att man skapat sådana här uppmaningar för något annat ämne.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde bedriva journalistik för svenska folket som betalar deras löner, inte för sig själva och sina egna intressen.

Fundera på följande

Det här projektet är bara ett i ledet i SVTs ambition att förändra svenskarnas vanor och beteenden. Det är alltså en av många saker vi tvingas betala 8,7 miljarder för: att utsättas för påverkanskampanjer.

Sedan kan man också fråga sig vilka det blir som skickar in svar till SVT. Jag skulle tippa på en övervägande majoritet vänstermänniskor, eftersom de har störst intresse för frågan. Eller så kommer Flashback-trollen att spamma deras inkorg nu. Vilket alternativ tror du det blir?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tipsa-svt-klimatforandringar
Källa: https://www.ipsos.com/sv-se/vad-oroar-sverige-juni-2022

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.