SVT sumpar chans att starta intressant debatt om insekter i maten

Av | februari 3, 2023

SVT skriver en artikel om konspirationsteorier angående ett insektsrecept som Ica lagt ut.

Vad är problemet?

Det finns absolut vansinniga konspirationsteorier där ute, i klass med ”flat earthers”, men att bara ge en bild av dessa tokstollar är att förenkla och fördumma kritiken mot globalismen och insektsmaten. För förutom folk som tror att eliten i Davos egentligen är utomjordiska ödlor eller kontrollerade av rika judar i USA, finns det även människor som oroar sig för hur demokratin förflyttas mer och mer från folkvalda riksdagar och regeringar, till överstatliga nivåer dit vanliga människor inte har tillträde.

I sammanhanget med insekterna finns det en oro att folk i väst ska tvingas äta mer sådan mat på grund av överstatliga klimatambitioner. Det vill säga att vanligt kött har för stora klimatavtryck, och att proteinrika insekter är framtiden.

Vad skulle gjorts bättre?

Istället för att bara fokusera på de extremaste idioterna hade SVT här kunnat öppna upp en större debatt om beslut som fattas på överstatlig nivå, och hur mycket demokrati vi egentligen har när folket i praktiken inte kan rösta bort beslut, utan tvingas anpassa sig efter dem.

Fundera på följande

Spelar SVT dumma, eller ser de verkligen inte hela kritiken mot insektsmaten?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ica-recept-insekter-bojkott-i-sociala-medier-konspirationsteorier

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.