När SVT uppfostrar istället för upplyser

Av | oktober 11, 2020

Hur ska man använda Swish när man i ett sällskap ska betala för en gemensam middag? Det ligger ju nära till hands att tro att folk är fullt kapabla att lösa sådant själva, men SVT anser att det behövs tips för hur man ska uppföra sig.

Vad är problemet?

Dels är artikeln uppfostrande, det vill säga att den berättar hur människor ska bete sig. Och dels kostar allting som public service producerar skattepengar, närmare bestämt 8,7 miljarder kronor per år. Har inte folk sunt förnuft längre? Kan inte folk fatta egna beslut? Etikettkultur varierar från sällskap till sällskap, så vad exakt för funktion fyller en expert i detta sammanhang?

En del av informationen i artikeln hämtar man bara från sociala medier, och dit kan vem som helst gå och kolla själv. Det är gratis, till skillnad från allting som SVT gör.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta publicera artiklar som uppfostrar folk, och sluta slösa med skattemedel på journalistik som går ut på att rekommendera hur folk ska bete sig.

Vad kan du som medborgare göra?

Börja tänk och fatta dina egna beslut. Eller vill du att media indirekt ska fatta beslut i vardagliga situationer åt dig? Ju mer du låter media styra dina beslut, desto mer makt lämnar du ifrån dig. I långa loppet blir du beroende av experttyckare och journalister för även de enklaste beslut.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/etikett-experten-om-swishdebatten-behover-inte-gora-bokslut-varje-gang-man-ses

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.