När SVT inte vill lyfta fram individens ansvar tar de ställning för vänsterideologi

Av | maj 26, 2023

SVT skriver om ett stödboende i Eskilstuna som ska läggas ned på grund av omfördelade pengar. Boendet är för vuxna som inte kan ta hand om sig själva.

Vad är problemet?

Hela artikeln har en utgångspunkt där man inte ifrågasätter individens ansvar, utan bara driver fram budskapet att alla borde få mer hjälp. Det finns flera intressanta citat i artikeln:

Boendet ska nu läggas ner för att mer pengar ska gå till målgruppen barn och unga.
Här får vi reda på att det saknas pengar.

De som bor på boendet betalar en egenavgift samt står för sin egen mat.

– Vi gör inte några aktiviteter och är ute på helger och sånt som kostar pengar, säger Martin Franzén.
Så vad måste det sparas in på? Det får vi inte reda på i artikeln. En gissning är att det handlar om utbildad personal, men det framgår absolut inte tydligt.

Personalen förstår att prioriteringar måste göras, men att det är tråkigt då de anser att stödboendet gör skillnad.

– När jag åkte tåg såg jag en av våra gamla boende som arbetade som tågkonduktör och en annan mötte jag i helgen som pluggar till civilingenjör, säger boendestödjaren Veronica Enqvist.
Här ska läsaren få intrycket att detta boende är viktigt, men vad Enqvist gör är att lyfta fram ett par positiva fall. Några misslyckade fall får läsaren inte höra om. Förs det någon ordentligt statistik som visar hur framgångsrikt boendet faktiskt är? Det är ingenting som SVT frågar efter eller tar reda på.

I videon pratar SVT med en som bor på boendet, och han säger att han vet att han kommer börja knarka igen när boendet läggs ned. Ingen följdfråga om eget ansvar från SVT. Deras utgångspunkt går ut på att människor som inte kan sköta sig är offer och måste ha hjälp från andra, snarare än att hjälpa sig själva med ökad disciplin.

Vad skulle gjorts bättre?

Att enbart lyfta fram samhällets ansvar i den här typen av artiklar tyder på ett vänstertänk (allting ska lösas kollektivt). Hade SVT verkligen varit opartiska hade de lyft fram båda delarna – det vill säga samhällets ansvar OCH individens ansvar.

Fundera på följande

Vänstern vill gärna frånta individen ansvar och därmed även makt. Högern vill gärna lassa mer ansvar på individen, och därmed även mer självbestämmande.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/han-bor-pa-boendet-som-ska-lagga-ner-kommer-borja-knarka-igen-om-jag-flyttar

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.