Journalister skyddar andra journalister – inte helt oväntat

Av | maj 26, 2023

MMA-galan Battle of Botnia portar lokal media efter att arrangören Mikael Lindgren irriterat sig på en redigerad bild där han och Hells Angels syns ihop (detta efter att lokal media fått kännedom om att Hells Angels kommer befinna sig på galan).

Vad är problemet?

SVT skriver i en krönika att man stöttar de lokala medierna som blivit portade, och att man kommer låta dem publicera allt som SVT publicerar från galan. Vem som har rätt i bråket mellan Lindgren och de lokala medierna kan man diskutera, eftersom det beror på tolkning och åsikter. Och det är precis det som är poängen.

Här kommer citat från SVT:

Det är fullt legitimt att vara kritisk mot mediernas bevakning. Vi är sannerligen inte ofelbara. Därför har vi en uppsättning pressetiska regler som vi förhåller oss till. Regler som går betydligt längre än vad den svenska lagstiftningen gör.
När SVT börjar prata om de pressetiska reglerna ska man vara medveten om att de i stort handlar om personliga tolkningar och åsikter. Att man går längre än den svenska lagstiftningen säger ingenting så länge man tolkar alla regler med ideologiska skygglappar.

Den som anser att exempelvis SVT eller SR har varit osakliga eller opartiska kan anmäla detta till Granskningsnämnden.
Här är ett bra exempel på hur dåligt systemet fungerar. Granskningsnämnden bryr sig inte om hur SVT behandlar vissa ämnen över tid, utan kollar bara enstaka radio- och tv-sändningar. Skickar man till exempel in klagomål till Granskningsnämnden om hur vinklad SVTs rapportering är i exempelvis abortfrågan kommer de inte bry sig. Allting baseras dessutom på tyckande och tolkande som vanligt, vilket kan bero på luddiga formuleringar i regelverket.

I en sund demokrati sker ett fritt utbyte av tankar och åsikter som bryts i det offentliga.
Hur bra har SVT själva varit på att lyfta fram andra röster i klimatfrågan än de alarmistiska? I praktiken sker det inget fritt utbyte, eftersom konsensuskultur och grupptryck gör att vissa åsikter och tankar klassas som ”goda”, medan andra klassas som ”onda” (av medieetablissemanget).

Medierna granskar kritiskt, ställer ansvariga till tals och för publikens talan.
SVT för publikens talan? Ja, om de menar åskådarna till vänster på läktaren då. Komisk brist på självinsikt här.

Men publiken har också möjlighet att utkräva ansvar av medier som går över gränsen eller på ett otillbörligt sätt skadar människor med en publicering.
Denna möjlighet är dock starkt begränsad eftersom det är medierna som sitter på miljonplattformarna där alla läser. Det är journalisterna som bestämmer vad som ska publiceras och vem som ska få komma till tals. Vill de själva försvara sig kommer de enkelt göra det (som idag), men en privatpersons möjligheter är inte ens i närheten av en journalists.

I fallet med Battle of Botnia handlar det inte om något av ovanstående. Här handlar det istället om en arrangör som är missnöjd med en fullt legitim journalistisk bevakning och för detta väljer att stoppa journalister från att utföra sitt jobb.
Vem anser att bevakningen är fullt legitim? Journalisten, som gärna gör sina egna åsikter och ideologiska drag till lag.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT och alla andra medier måste inse att deras pressetiska regelverk mestadels kokar ned till personliga tolkningar och åsikter. Det är inte finare än så. Kolla till exempel då de ska avgöra om de ska publicera namn eller inte. Finns det allmänintresse? Vem avgör om det finns allmänintresse? Jo, mediernas redaktioner, och de baserar knappast sina slutsatser på undersökningar om vad folk faktiskt tycker. Det finns säkert många olika åsikter och tolkningar av dagens händelse, men säg då att det rör sig om just tolkningar och inga objektiva regler som är huggna i sten.

Fundera på följande

Vem tycker du har rätt i det här fallet? Lindgren eller de lokala medierna?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/mma-gala-portar-journalister-i-lulea-missnojd-med-bild–oj31v8
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nsds-utgivare-efter-mma-blocken-star-for-det-vi-gjort–zqnxk4
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kronika-darfor-backar-vi-vara-kollegor

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.