Invandrargäng blir ”killgäng” och ”ungdomsgäng” hos Aftonbladet och Expressen

Av | maj 24, 2023

En privatperson har varit med om ett invandrargäng som trakasserat honom samt några småtjejer på Gröna Lund. Aftonbladet och Expressen skriver om detta.

Vad är problemet?

Man kan alltid diskutera vilka uppgifter som är relevanta att nämna. Ska man nämna etnicitet? Ålder? Kön? Andra faktorer? Aftonbladet och Expressen verkar tycka det vara rimligt att nämna ålder och kön, men inte etnicitet. Båda sajterna använder begreppen ungdomsgäng och killgäng, men skriver ingenstans att det rör sig om invandrare. Att det rör sig om invandrare får man däremot reda på om man läser privatpersonens Twitter-tråd:

De anklagar mig för att ha rasistiska motiv, säger att saken inte rör mig osv…

Så frågan är varför Aftonbladet och Expressen plockar bort etnicitet från informationen, samtidigt som det tydligen är relevant att upplysa läsaren att det rör sig om killar samt om unga människor?

Vad skulle gjorts bättre?

Antingen skriver man ”personer”, och plockar därmed bort vad man kan anse vara irrelevanta faktorer. Eller så skriver man ut kön, ålder och etnicitet, så att läsaren får en så komplett helhetsbild som möjligt av ligisterna.

Fundera på följande

Med tanke på Aftonbladet och Expressens historia är det inte särskilt långsökt att tro att de undviker nämna att ligisterna var invandrare för att de dels är rädda att bli kallade rasister, och dels för att de själva inte vill att svenska folket ska få en negativ bild av invandrare. Vad tror du själv kan finnas för andra orsaker?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/ilskan-mot-grona-lund-ungdomsgang-pekas-ut/
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BWdkge/ilska-mot-grona-lund-killgang-trangde-sig-fore-i-kon
Källa: https://twitter.com/JonathanKarre/status/1661234763674406912

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.