När SVT fortsätter lyfta fram exempel på energibesparingar är det lätt att se trenden

Av | januari 8, 2023

Då har vi ytterligare en artikel där SVT gör ett hembesök hos en väl utvald person som sparar el.

Vad är problemet?

Det här är långt ifrån första artikeln av det här slaget, och eftersom budskapet är helt ensidigt handlar det om propaganda. SVT vill förmå svenskarna att ändra beteende och vanor, och därför lyfter man fram vad man själva uppfattar som positiva beteenden, i ett försök att normalisera dem.

Den här gången handlar det om en före detta centerpartistisk politiker (som SVT för en gångs skull är ärliga nog att berätta om) som bara använder sin ugn en gång i veckan. Om man är snäll kan man se detta som oskyldiga tips för att spara pengar inför nästa elräkning, men med tanke på SVTs historia handlar det snarare om en uppfostring av folket och ett mål att svenskarna ska göra av med mindre energi och därmed bli klimatsmartare. Just klimatet och svenskarnas vanor där är en fråga som SVT prioriterar över allt annat, möjligtvis med undantag för Ukrainakriget.

Det är naturligtvis inget fel i sig att spara el, utan min poäng är att SVT ska inte syssla med propaganda eller försöka forma människors liv, eller ändra deras beteenden. Istället ska de …

Vad skulle gjorts bättre?

… granska de politiker som är ansvariga för elbristen under vintern (det är inte bara kriget det beror på, utan även nedstängningen av fullt fungerande kärnkraftsreaktorer).

Fundera på följande

Hur hittar SVT dessa människor? Kontaktar de SVT, eller söker SVT upp dem?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/per-i-vargarda-satter-pa-ugnen-en-gang-i-veckan-lagar-allt-han-behover-pa-en-timme

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.