När ska SVT sluta hänvisa till Expo som ”antirasister”?

Av | februari 18, 2021

Flera medarbetare på myndigheten för press, radio och tv har blivit uthängda med namn och bild i ”alternativ” media. SVT använder sig av Expo för att bedöma dessa medier.

Vad är problemet?

Expo är en vänsterorganisation, och du som undrar varför jag kallar dem vänster kan gå in på deras egen sajt och kolla vilken sida de granskar hårdast. Nästan all Expos granskning sker till höger, med ett fåtal undantag till vänster. När SVT då ger dem titeln (och det är inte första gången) ”antirasister” så ger man inte en rättvisande presentation. Som jämförelse skulle det ha varit samma sak om man kallade en högerorganisation för ”antikommunister”. Man använder ett ord som låter bra, och döljer därmed organisationens partiskhet.

Eftersom man låter Expo agera auktoritet i frågan, utan att berätta för läsaren på vilken sida de står, får man Expos åsikter och bedömningar att framstå som neutrala. Det här är lite samma problem som när man bjuder in olika experter (som presenteras som neutrala) som inte bara har faktakunskap, utan även låter det de säger färgas av ideologi och politiska värderingar.

Vad skulle gjorts bättre?

Skriv att Expo är en vänsterorganisation som framför allt granskar rasism till höger. För det är precis vad de är och vad de gör.

Fundera på följande

Varför använder SVT ordet antirasister istället för vänster?

Källa: https://www.svt.se/kultur/presstodshandlaggare-larmar-en-koordinerad-paverkanskampanj

Kategori: SVT

En reaktion på “När ska SVT sluta hänvisa till Expo som ”antirasister”?

  1. NN

    ”Varför använder SVT ordet antirasister istället för vänster?”

    Att SVT inte omnämner Expo som en vänsterorganisation beror förmodligen på att SVT som organisation själv har en lutning åt vänster. Genom att framställa Expo som en neutral aktör ger man dem mer tyngd och slagen som Expo utdelar (alltid åt höger) gör då större skada.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.