SVT låter påskina att semlan påverkar klimatet

Av | februari 16, 2021

Idag är det fettisdagen och folk vräker i sig semlor som vanligt. SVT tar i en artikelserie upp semlans miljöpåverkan.

Vad är problemet?

Det spelar ingen roll hur många semlor svenskarna äter och/eller slänger, eller hur många liter vatten det går åt för att producera mandlar som hamnar i svenska semlor. Det vi gör saknar i praktiken betydelse för klimatet, eftersom klimatet är globalt och inte en hinna som ligger över Sverige. Det som spelar roll är vad Kina, USA och Indien gör.

Sedan lyfter man även frågan om svinn. Och visst är det onödigt att slänga mat, men det är lika onödigt att äta för mycket mat. Nettoeffekten blir densamma om du äter 500 gram för mycket eller slänger 500 gram mat. Egentligen är okynnesätandet värre, då övervikt och fetma kan leda till ökade offentliga utgifter i form av mer sjukhusvård. SVT talar dock ingenting om okynnesätandet.

Ska jag vara riktigt kritisk finns det även i en av artiklarna tendens till veganismpropaganda, då det bjuds på veganska semlor i studion, och SVTs två medarbetare tycker båda att den veganska semlan är förvillande lik den vanliga. Den veganska semlan presenteras även som miljövänlig (alltså bättre). Här kan det handla om att försöka påverka folk att testa något nytt som under sändning presenteras som något bättre, helt enkelt för att man vill styra människors beteende och vanor.

Problemet med allt ovanstående är alltså att SVT utelämnar i sammanhanget viktiga faktorer.

Vad skulle gjorts bättre?

Nämn hur liten effekt Sveriges utsläpp har på det globala klimatet istället för att låtsas om som att det vi gör skulle ha praktisk betydelse. Och inkludera ”folk som äter för mycket-faktorn” när matsvinn tas upp.

Fundera på följande

Varför nämner SVT sällan hur små utsläpp Sverige står för globalt? Hur tycker du att SVT rapporterade om fettisdagen? Är det bra att lyfta in nya kulturer och vanor, eller ska det vara traditionsenligt?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljovanliga-semlor-haller-de-mattet
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/chamiram-gor-en-assyrisk-semlicha-den-ar-jatteharlig
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/reportage-osalda-semlor-och-matsvinn-blir-sprit
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/tips-pa-hur-du-undviker-att-svinna-din-semla
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/sa-skadlig-ar-semlan-for-miljon

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.