När ska SVT intervjua Rasmus Paludan och sluta särbehandla vänstergrupperingar?

Av | januari 22, 2023

Nu är den diplomatiska krisen mellan Sverige och Turkiet i full gång, men hur hanterar SVT situationen?

Vad är problemet?

När Rojavakommittéerna hängde upp Erdoğan-dockan fick de en intervju med SVT. Dessutom stämplar inte SVT gruppen som något, trots att den helt öppet stödjer PKK som terrorklassats av såväl USA som EU. Det står i SVTs egen artikel. Men ändå ingen stämpel.

När det gäller provokatören Paludan och hans koranbränning däremot, ja då åker den högerextrema stämpeln fram direkt. Dessutom verkar inte SVT vara intresserade av att prata med honom, för någon intervju kan jag inte hitta. Inte heller en text där det står att man försökt nå honom utan framgång.

Det här följer ett mönster hos SVT där man vanligtvis presenterar vänstergrupperingar på neutrala sätt, medan högergrupperingar (eller enstaka profiler) ofta får en negativ stämpel på sig.

Vad skulle gjorts bättre?

Ge Paludan en intervju, och om han benämns som högerextrem bör Rojavakommittéerna benämnas som något i stil med ”terrorrelaterade” eller ”terrorassocierade”. Eller ännu hellre: skippa stämplarna, beskriv vad Paludan och Rojavakommittéerna är kända för, och låt sedan läsaren sätta sin egen stämpel.

Fundera på följande

Hur tror du rapporteringen kommer se ut under de närmaste veckorna hos SVT?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristersson-vill-uttrycka-mina-sympatier
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/de-ligger-bakom-erdogandockan
Källa: https://www.rojavakommitteerna.com/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.