Aftonbladets Lena Melin spelar (?) dum vad gäller Paludans koranbränningar

Av | januari 23, 2023

Så var det dags för debatt om yttrandefriheten igen, i samband med koranbränningar. Denna gång är det Aftonbladets Lena Melin som skriver en opinionstext.

Vad är problemet?

Det absolut främsta problemet är att Melin fokuserar på Rasmus Paludans koranbränningar, istället för på reaktionerna från muslimerna. För vad är problemet? Att Paludan bränner (för en religion) heliga skrifter, eller att muslimer blir våldsamma när deras bok bränns? Här är det lätt att göra en jämförelse då demonstranter i Turkiet brände den svenska flaggan som svar på Paludans koranbränningar. Hur många svenskar var det som reagerade med våld eller aggression? Precis, inte en enda. För svenskarna gjorde en axelryckning och gick vidare i livet. Men så tänker inte muslimer, uppenbarligen.

Ett annat problem är att Melin verkar låtsas som om hon inte förstår varför Paludan bränner sina koraner:

Rasmus Paludan har självklart rätt till sin yttrandefrihet och sin rätt att demonstrera den. Men har han rätt att framföra den på exakt det sätt han vill – genom bränning? Eller precis det ställe som han valt – i helgen utanför turkiska ambassaden i Stockholm?

Vad är tanken bakom Paludans aktion? Att uttrycka sin åsikt eller att provocera? Sannolikt både och.

Han har rätt att framföra den exakt så som han vill så länge han inte blir våldsam eller hotar andra människor. Jag är övertygad om att Melin vet om detta, men jag tror hon spelar dum. Anledningen att Paludan genomför sina koranbränningar är för att visa hur intoleranta (alltför många) muslimer är mot svensk yttrandefrihet. Inom islam existerar nämligen inte yttrandefrihet.

Med tanke på hur mycket kritik media fick för sitt hyckleri vid korankravallerna påsken 2022, kanske en och annan journalist nu är försiktigare med vad de säger. Melin verkar vara en av dem.

Vad skulle gjorts bättre?

Lägg fokuset på de människor som inte klarar av yttrandefrihet, trots att de bor i Sverige. Det är en sak om turkar inte klarar av det, men som svensk medborgare bör man göra det. Melin hade även kunnat diskutera den faktiska anledningen till att Paludan bränner sina koraner, men det kanske hon inte vill, eftersom hon inte vill föra debatten i en sådan riktning där muslimer börjar kritiseras på gruppnivå. Då är det lättare att spela dum.

Fundera på följande

Nu när Turkiet verkar ha kapat linan för ett svenskt NATO-medlemskap, kommer traditionell media då skylla på Paludan? Eller kommer vänsterorienterad media som Aftonbladet och SVT att hålla en lågmäld profil då de själva är emot NATO-medlemskap (vänstern brukar vara emot det)?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4omjqa/paludans-demonstrationer-flyttar-fokuset-i-turkiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.