När ska SVT börja uppmärksamma rasism mot svenskar?

Av | mars 10, 2022

SVT uppmärksammar att en ettåring kallats för ”lappjävel”. Förmodligen på ett skämtsamt sätt. Detta kallas för rasism.

Vad är problemet?

Så fort SVT kan hitta minsta lilla grej som kan tolkas som rasism är man på nyheten direkt, men inte när det gäller rasism mot svenskar. Jag tänkte visa detta på ett tydligt sätt med hjälp av dagens artikel plus ett par äldre.

Det är tveksamt att det är rasism att skämtsamt kalla någon för lappjävel, i synnerhet ett litet barn som kanske inte ens förstår språk än. Rasism är när man behandlar folk på ett nedsättande sätt, enbart på grund av etniciteten. Att skämta om någon är inte nedvärderande, förutom för de människor som inte kan skilja på skämt och allvar då. Dessa människor brukar typiskt även vilja kontrollera och styra människors beteenden (”det här får du inte skämta om”, ”du måste kalla mig för rätt ord”, ”du får inte skratta åt sådana skämt” och så vidare).

Det är helt enkelt intentionen, och inte ordet i sig, som är det viktiga. Hur används ordet och vad är avsändarens syfte? Till exempel finns det många svarta som skämtsamt kallar varandra för negrer. Hade ordet varit så fruktansvärt som vissa vill få det till, hade det inte använts alls.

Men det stora problemet med SVT är att man inte använder ordet rasism när svenskar utsätts för det. Jag länkar till två äldre artiklar här nedan, här är ett par citat från dem:

Fitta, bögjävel, blatte och svennejävel. Tillmälen som enligt Malin Meekatt Birgerssons dotter hörs varje dag i skolan.
Den här unga personen berättar att han blev kallad för bland annat svennejävel när han blev utsatt av er son, varför tror ni att han ger sig på en person som har svensk bakgrund?

Inte ett enda ord om rasism i någon av dessa artiklar, och så här ser det ut hos SVT. Söker man på ”rasism mot svenskar” får man bara upp ett enda resultat på svt.se, och det är en debattartikel från judesvinet Aron Flam (skulle han mot förmodan läsa detta är jag säker på att han förstår sammanhanget och den lite mörka humorn), och alltså inte något som SVT själva producerat.

Det är alltså rasism när man kallar ett barn för lappjävel (på ett förmodat skämtsamt sätt), men inte när man på allvar kallar svenskar för svennejävel? Det finns ingen logik i detta, utan bara rent hyckleri.

Vad skulle gjorts bättre?

Använd ordet rasism när någon behandlar någon annan (eller en grupp) på ett nedsättande sätt, enbart på grund av etniciteten.

Fundera på följande

Varför tror du att vänstern försöker hävda att det bara är minoriteter som kan utsättas för rasism? Varför definierar inte högern ordet på samma sätt? Hur många ord kan du komma på som missbrukar ordet ”rasism” (till exempel åldersrasism, eftersom ålder inte har något med etnicitet att göra)?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/sapmi/sara-han-lutade-sig-fram-och-sa-lilla-lappjavel
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/hon-sade-ifran-mot-sprakbruket-i-skolan
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mamman-till-pojken-som-ranade-och-fornedrade-liam-skams

Kategori: SVT

2 reaktion på “När ska SVT börja uppmärksamma rasism mot svenskar?

 1. William

  Äh, kan hålla med om att man måste kunna ta ett skämt, men det är väl ändå en lite annorlunda situation när det handlar om en ettåring? Om någon säger ”svennefitta” till mitt barn skulle jag också bli jävligt upprörd. Inte för att jag inte kan ta en skämt, men därför att jag tycker det är något jävligt skevt att rikta det mot ett barn, även i förälderns sällskap.

  Svårt att veta hur själva situationen tedde sig förstås, och jag förstår din poäng, jag tycker också det kan bli fånigt när skämt blir uppblåsta som ”rasism” i medier. Just i det här fallet tycker jag dock det är en jävligt skum grej att säga så. Rasistiskt ja, men framförallt som sagt: jäkla konstig grej att göra, att kasta såna epitet mot barn.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Skumt och konstigt, ja. Men rasistiskt? Jag ser ingen rasism i det, om det sades på ett skämtsamt sätt. Poängen är att SVT kallar detta för rasism, men när det sker riktigt rasistiska uttalanden mot svenskar vägrar man använda det ordet.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.