När politiker talar direkt till folket, och media inte länkar

Av | mars 13, 2021

Statsminister Stefan Löfven har kritiserat Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och tvärtom. Denna kritik har skett på Facebook. Det vill säga, båda politikerna har kommunicerat på en plattform där de kan tala direkt till väljarna, utan att först gå (och filtreras) via media. SVT skriver om de båda Facebook-inläggen, men länkar inte dit.

Vad är problemet?

Vad är det för mening med att skriva om vad våra politiker säger på sociala medier när vem som helst kan bege sig dit och läsa själva? Och om man bara vill upplysa folk vad som skett på sociala medier borde man åtminstone länka dit.

Vad skulle gjorts bättre?

Länka till inläggen på Facebook. Eller ännu bättre, skriv en notis under snabbkollen om att statsministern och Moderaternas partiledare kritiserat varandra på Facebook. Det är helt onödigt att skriva en hel nyhetsartikel när folk lika gärna kan läsa källan direkt.

Fundera på följande

Varför tror du att SVT inte länkar till Facebook, när de länkar till GP i båda artiklarna? Finns det någon mening eller något syfte med att göra en nyhetsartikel om Facebook-inlägg som folk kan läsa själva?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stefan-loven-riktar-hard-kritik-mot-ulf-kristersson-efter-nya-sd-utspelet
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristerssons-svar-pa-lofvens-kritik-leder-en-inkompetent-regering

Kategori: SVT

En reaktion på “När politiker talar direkt till folket, och media inte länkar

  1. NN

    Det förekommer även att de skriver om forskningsstudier men inte länkar till dem så att läsaren själv kan ta del av materialet. I de fall materialet är fritt tillgängligt bör man länka till det. Det gäller även när man refererar till material från andra medier.

    Det pratas vackert om källkritik och hur viktigt det är att ”kolla källan” men de bidrar inte tillräckligt till detta själva.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.