När det gäller jämställdhet och mångfald märks det tydligt att SVT är partiska

Av | december 18, 2020

De flesta artiklar som SVT skriver är bra. Och på det stora hela gör de ett bra jobb med att vara opartiska. Men det finns vissa frågor där de alltid tar ställning för vänsterns värderingar. Nu ska stiftelsen Allbright utbilda företagsägare och styrelser i vad de själva definierar som jämställdhet och mångfald.

Vad är problemet?

Det Allbright för fram är typiskt vänstertänk. Det vill säga, alla ska tvingas göra på ett sätt som de själva tycker är bäst, och de som inte går med smutskastas (Allbright själva säger att man kommer hänga ut företag som inte ökar andelen kvinnor och minoriteter i sina styrelser). I det här fallet handlar det om en vänsterdefinition av både jämställdhet och mångfald. Det gäller alltså jämställdhet baserat på lika resultat och mångfalden gäller endast kön och etnicitet, inte vad personer tycker och tänker.

SVT intervjuar Amanda Lundeteg som är vd för Allbright. Man ifrågasätter inte hennes definitioner (inte särskilt överraskande med tanke på att SVT, av alla publicerade artiklar att döma, inte ens erkänner att det finns något som heter jämställdhet baserat på lika förutsättningar) och den enda kritiska fråga man ställer är om Allbright förlorar sitt oberoende när man tar rygg på NASDAQ-börsen som sysslar med liknande kvoteringsförsök.

Vad skulle gjorts bättre?

Här hade SVT kunnat ifrågasätta varför man bara använder sig av definitionen jämställdhet baserat på lika resultat. Vad händer när man väljer in folk till styrelser baserat på kön och etnicitet istället för prestation och kompetens? Kommer det i framtiden krav på att homosexuella ska kvoteras in också? Istället för att utmana för man i princip bara fram Allbrights argument som vedertagen sanning. Och det här är en värderingsfråga som definitivt skiljer vänster från höger. Att då ta så tydlig ställning gör att public service framstår som klart partiska för den ena sidans värderingar.

Fundera på följande

Vad är jämställdhet? Vad är mångfald? Det finns flera olika definitioner på dessa begrepp, men tyvärr hörs och syns bara en av dem hos public service.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utbildning-ska-oka-jamstalldheten-i-borsbolagen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.