Mediernas Etiknämnd handlar bara om subjektiva tolkningar

Av | april 26, 2022

Hos SVT kan vi idag läsa att Expressen klandras av Mediernas Etiknämnd. Anledningen är att man publicerat en video från en övervakningskamera där en person skjuts ihjäl.

Vad är problemet?

Mediernas Etiknämnd ska se till att de anslutna medierna upprätthåller en god publicistisk sed. Detta lösa och flummiga begrepp handlar ytterst om vad en samling kärringar och gubbar tycker. Det vill säga, det finns ingenting som är mätbart, utan allting handlar om subjektiva tolkningar.

Expressen till exempel menar att de dels har anonymiserat den mördade, och dels att videomaterialet visar en ny typ av brutalitet som Sverige inte sett tidigare. Mediernas Etiknämnd å sin sida hävdar att det inte finns ett så pass stort allmänintresse av frågan att det motiverar en sådan brist på återhållsamhet som Expressen visat.

Vem har rätt? Ja, det kan man minst sagt diskutera om. Allting handlar bara om tyckande, subjektiv moral och subjektiva tolkningar. Eftersom sådana här saker inte går att mäta kan man fråga sig vad syftet med Mediernas Etiknämnd egentligen är.

Vad skulle gjorts bättre?

Varför ska det sitta ett gäng gubbar och kärringar och subjektivt tolka vad medierna gör? Skaffa en blogg som jag gjort istället.

Fundera på följande

Vad fyller Mediernas Etiknämnd egentligen för funktion, och hur hade journalister agerat utan dem?

Vad är ”god publicistisk sed”?

Vem avgör hur stort ”allmänintresse” en händelse har?

Svaret på båda frågorna är: Det beror på vem du frågar.

Källa: https://www.svt.se/kultur/expressen-klandras-av-mediernas-etiknamnd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.