Fria Tider far med osanning vad gäller EUs nya direktiv

Av | april 27, 2022

Fria Tider skriver att Twitter kan komma att förbjudas i EU.

Vad är problemet?

Fria Tider skriver:

EU-kommissionen kommer att förbjuda Twitter i hela EU om bolaget under den nye ägaren Elon Musk börjar tillåta yttrandefrihet på plattformen.
Det handlar inte om att EU vill förbjuda yttrandefrihet, utan att man vill förbjuda hatiskt innehåll och desinformation. Fria Tider, antar jag, menar att man kan definiera kritik som hatiskt innehåll, men medier ska inte göra om orden på det här sättet. Åtminstone inte utan att skriva vad källan (EU i det här fallet) faktiskt sagt.

Fria Tider skriver vidare:

Breton syftar på den kommande EU-lagen DCA som ska tvinga Twitter och andra IT-jättar att ta bort kritik mot makthavare, kritik mot invandrings­politiken och kritik mot EU-ländernas corona­­restriktioner från internet
Även här formulerar Fria Tider sina egna tolkningar. Det finns ingenting i det nya direktivet som säger att kritik mot makthavare, mot invandringspolitiken eller mot olika restriktioner kommer att förbjudas. Däremot kan det i praktiken bli så att exempelvis kritik mot en restriktion definieras som ”desinformation”, men det återstår att se hur allting kommer tillämpas.

Vad skulle gjorts bättre?

Media ska inte tolka åt läsaren. Fria Tider borde skriva det EU sagt, och istället kanske dra en parallell till något faktiskt tillfälle då EU velat inskränka på yttrandefriheten genom att omdefiniera ord.

Fundera på följande

Vill du att Fria Tider och andra medier ska lägga ord och åsikter i munnen på dig? Eller vill du att de ska presentera nyheter objektivt så att du själv kan ta ställning vad du tycker?

Källa: https://www.friatider.se/twitter-kan-forbjudas-i-hela-eu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.