SVT visar återigen att de utgår från identitetspolitik

Av | april 26, 2022

Konstprisen Guldlejonen har delats ut till olika konstnärer, men SVT fokuserar mer på vinnarnas identitet än vad de faktiskt har gjort.

Vad är problemet?

Klassisk identitetspolitik, där det är viktigare med utseende än innehåll. SVT utgår från sådana värderingar, istället för att ha neutrala värderingar och förklara att olika ideologiska sidor kan tycka på olika sätt om en händelse. Ett annat problem är att man bara tillämpar identitetspolitik då det passar. I det här fallet kallar SVT det historiskt att en svart kvinna vunnit priset för första gången på 127 år, men om de pratar om negativa saker nämns aldrig personens identitet (till exempel hur svarta är överrepresenterade i våldsbrott i USA).

Man använder alltså identitetspolitiken i kombination med ett selektivt urval. Man pratar gärna om ras och hudfärg då man kan lyfta fram minoriteter på ett positivt sätt, men man nämner aldrig utseende eller härkomst i negativa sammanhang. Så inte nog med att man tar ställning för en viss ideologi, man hycklar dessutom.

Vad skulle gjorts bättre?

Fokusera på innehållet, eller lyft åtminstone fram fler ideologiska synvinklar. Sluta hyckla.

Fundera på följande

Tror du SVT är medvetna om hur vinklade de är i frågan, eller är denna vinkel så normaliserad inne på redaktionerna att ingen ens tänker på att ifrågasätta den?

Källa: https://www.svt.se/kultur/konst/historiskt-nar-guldlejonet-delades-till-sonia-boyce-och-simone-leigh-pa-venedigbiennalen-forsta-gangen-pa-127-ar-som-priset-gar-till-en-svart-kvinna

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.